5de46eb9af441

Så ska Viasat utveckla TV-golfen

Viasats sportchef, Per Nunstedt, om kritiken från tittarna, förväntningarna inför OS och framtiden för företagets golfsatsning.

Text: Olof Åsgård • 2016-06-22 Uppdaterad 2016-06-22
Så ska Viasat utveckla TV-golfen

VIASAT GOLF:

Pris: För att abonnera på Viasat Golf behöver du minst ha Silverpaketet (255 kronor/månad) sedan kostar Viasat Golf 129 kr/mån. Alla tävlingar sänds på ViaPlay Sport som kostar från 399 kr/mån.

Utbud: Europatouren, LPGA-touren, Ryder Cup, World Golf Championship, The Open, US Open, PGA Championship, OS, material och sändningar från Golf Channel samt reportageserien Svenska Golfbanor.

Kritiken från tittarna lät inte vänta på sig när det stod klart att den populära PGA-touren inte längre skulle visas i Viasat Golf. Många av kanalens tittare kände sig svikna, speciellt de som bara tecknat abonnemang för att få se Henrik Stenson med flera göra upp på världens bästa golftour.

28 år av närmast total dominans är över men Viasat är nöjt med den golf som finns kvar.

Men inbitna golffans måste betala för två kanaler för att kunna se den allra bästa herrgolfen.

Varför förlängde inte Viasat med PGA-touren?

– Vi såg inte hur den investeringen skulle gå ihop för det priset. Det måste finnas en rimlighet i de affärer vi gör, någonstans går gränsen för vad som är görbart och inte. Vi gjorde såklart ett extremt grundligt och noggrant jobb eftersom vi tycker att det är en väldigt bra tour men det fanns ingen bäring för oss att fortsätta på den nivån, säger Per Nunstedt, sportchef på Viasat.

Hur mycket dyrare blev det?

– Det kan och ska jag inte uttala mig om. Men det var för stor summa som inte motsvarar det intresse som finns hos oss. Om du tittar på intresset för de olika tourerna så kan man faktiskt konstatera att vi hade fler tittare på Europatouren jämfört med PGA-touren. Sen tyckte och tycker jag fortfarande att vi har ett bra paket utan PGA-touren.

Blev ni tagna på sängen av C Mores initiativ?

– Nej, PGA-touren har många varit intresserade av och vi var med i prisbildningen och gjorde ett val att inte förlänga.

Hur känns det att ”herraväldet” brutits?

– Det hade varit fint att ha alla rättigheter men så ser inte verkligheten ut. Det är väldigt sällsynt att en kanal lyckas samla allt, oavsett sportinriktning. Det går under vissa perioder och en del epoker kan bli långa. Vi har hela tiden varit medvetna om att en dag kan vi komma att konkurrensutsättas på allvar.

Så ska Viasat utveckla TV-golfen
Foto: Viasat
Per Nunstedt är sportchef på Viasat.

 

Hur har tittarna reagerat?

– När vi hade allt så var det väldigt uppskattat och ur ett tittarperspektiv ser jag förstås enkelheten i att ha allt på samma plattform. Nu behöver man två om man är väldigt inbiten. Vi har fortfarande en bra och trogen tittarstock. När jag tog fram antalet abonnenter och slog det mot tittarsiffror på Viasats olika sportkanaler så har det faktiskt visat sig att just Viasats golftittare är de allra mest trogna när det handlar om att se på ”sin” sport.

Vad tycker du om C Mores satsning?

– Utan att låta allt för nonchalant så bryr jag mig inte så mycket om att recensera mina kollegor på andra kanaler. De måste få prata om sin egen satsning. Men som golftittare ska det bli kul att se hur C More satsar och vad de tänker göra, en bra golfbevakning mår alla bra av.

PGA-touren har försvunnit men priset för kanalen är detsamma?

– Gillar man golf gillar man vårt golfutbud. Sen får man inte allt längre, men vi sänder mer från Europa-, LPGA-touren, majors och WGC. Vi har tagit in OS, som visserligen är en liten del, men som kommer visas i Viasat Golf under en kort period. Vi har förlängt tidigare avtal och har köpt in material från Golf Channel. Så vi tycker att priset motsvarar det innehåll vi har i dag.

Hur tänker du kring framtida rättighetsförhandlingar om Europatouren och LPGA-touren?

– Vi har dem till och med 2018 och golfen är viktig. Och man ska inte glömma våra majors och Ryder Cup. Det är ett starkt innehåll som såväl vi som tittarna verkligen uppskattar.

Hur ska Viasat utveckla golf-tv?

– Visst finns det utmaningar i hur man ska utveckla formaten. Vi har ökat vår närvaro på tävlingarna men den ständiga utmaningen är annars hur man utvecklar kommenteringen av golf. Under British Open på St Andrews blev jag imponerad och glad över hur bra spelarna ställde upp efter sina rundor. I den mixade zonen upplevde jag en snygg öppenhet mot journalisterna, och ur ett svenskperspektiv så är det förstås extra trevligt när spelarna följer med till vår kommentatorshytt för att ge sina reflektioner på sitt och de andras spel. Den öppenheten tycker jag är väldigt bra och det måste vi fortsätta jobba med.

Hur pass styrda är ni av det skandinaviska samarbetet?

­– I grund och botten tycker jag att den skandinaviska lösningen är väldigt bra för det säkrar ett bra innehåll och att vi kan ha bra utsändningar och bra kvalitet på Viaplay. Det kan vara en utmaning i hur vi ska paketera golfen men vi tycker att det är en styrka med en gemensam broadcast och samarbetet underlättar att komma över rättigheter.

Hur kommer OS-golfen sändas?

– Vi kommer ha en studio i OS-parken och där kommer vi på ett helt annat sätt kunna berätta om golf. Och det ska bli spännande att visa upp sporten för en lite bredare publik, men exakt hur OS kommer se ut återkommer vi till. Däremot är det klart sedan länge att Göran Zachrisson kommenterar tävlingarna.

Vad har du för förväntningar?

– Det känns väldigt roligt att gå in i ett OS med Göran Zachrisson som kommentator för han är så omtyckt och hans berättande fängslar människor på ett unikt sätt. När jag var på British Open så fick jag Henrik Stenson till bordet på en middag dagen före tävlingarna drog igång, och han berättade för mig om lusten att få nå ut till en annan publik och att det blir mer ”heja Sverige” när en guldmedalj ligger i potten. Han lät väldigt sugen och hans entusiasm smittade av sig.

Hur ser du på framtiden för Viasat Golf?

– Vi har fortfarande ett väldigt starkt golfutbud och det är ett spännande år. Tre majors på herrsidan, Ryder Cup, samtliga dam-majors och vi sänder mer från Europatouren än någonsin och vi går in i ett OS där golf gör comeback efter mer än 100 år. Och på det så ökar vi ju också bevakningen av LPGA-touren.

 

GOLF PÅ TV: Här är veckans sändningar


Text: Olof Åsgård • 2016-06-22
ArtiklarEuropean TourOlympiska spelenRyder Cup
Rulla till toppen