5de46ed5708ef

Han är världens äldste PGA-instruktör

Han gav sin första lektion 1934, var med i andra världskriget och har gjort åtta holes-in-one. 104 år gamla Gus Andreone är världens äldste PGA-instruktör.

Text: Jesper Johansson • 2016-06-22 Uppdaterad 2016-06-22

Palm-Aire Country Club i Florida har ingen vanlig instruktör. 104 år gamle Gus Andreone gav sin första lektion 1934 och blev fem år senare en officiell PGA-instruktör.

Gus Andreone växte upp i Pittsburgh där hans far arbetade i kolgruvorna. Som tonåring började han arbeta som caddie på St Claire Country Club, senare började han arbeta som instruktör och nu är han den äldste instruktören i världen.

Än i dag spelar han golf tre gånger i veckan, och 2014 gjorde han en hole-in-one på ett 103 meter långt par 3-hål på Palm-Aire. Det var hans åttonde HIO och i och med den ettan i scorekortet blev han en rekordman då han som 103-åring är den äldste spelaren att klara av bedriften.

Och inte nog med det. För ungefär en månad sedan gick han nio hål på 42 slag på hemmaklubben.

– Han är så talangfull. Han går under sin ålder varje gång han spelar. Han är helt fenomenal, säger Palm-Aire-medlemmen Jim Pfrogner till Miami Herald.

”Vi hade mat på bordet, vilket inte alla hade under den tiden.”

Till Miami Herald berättar Gus Andreone att han under 30-talets depression arbetade som klubbtvättare på en lokalklubb utanför Pittsburgh. Där tjänade han 30 dollar i månaden.

– Jag jobbade hela dagarna. Men jag jobbade, vilket ingen annan gjorde. På den tiden var 30 dollar mycket pengar. Det gjorde att vi hade mat på bordet, vilket inte alla hade under den tiden, säger Andreone.

”Tyskarna såg mig gå upp för en trappa. Och de hade sina gevär riktade mot mig”

Under andra världskriget fick Gus Andreone lägga klubborna på hyllan. Efter attacken mot Pearl Harbor den 7 december 1941 blev han inkallad till armén där han leddes av General George S. Patton.

– En gång var jag i en byggnad, kanske tre eller fyra våningar upp. Och tyskarna såg mig gå upp för trapporna. Och de hade sina gevär riktade mot mig. Det var därför jag gick upp från början, för att se om de hade gevär riktade mot oss, säger Andreone och fortsätter:

– Så varje gång jag var tvungen att passera ett visst område i huset började de skjuta med det där maskingeväret. Jag klarade mig, men det ringe i mina öron i två veckor efter.

Efter att det andra världskriget tog slut tog Gus Andreone upp golfen igen och jobbade 30 år som PGA-instruktör på Edgewater Country Club. Senare flyttade han ner till Florida där han nu är medlem på Palm-Aire Country Club.

”Jag känner mig hedrad när jag tänker på vad golfen gjort för mig”

På hemmabanan i Florida är övningsområdet uppkallat efter honom och en staty av honom håller just nu på att renoveras.

– Jag känner mig hedrad när jag tänker på vad golfen gjort för mig, och det faktum att andra tycker att jag bidragit till sporten, säger Gus Andreone.

Vill du läsa mer om Gus Andreone? Klicka här!

Svensk Golf har skrivit flera texter om seniorer och deras bedrifter:

Tidigare i år fyllde Sveriges äldste golfare 108 år.

90-åriga Margot Nikell fick sin stora dröm uppfylld på den stora dagen.

Intervju med Jim Suckling, som arbetat som instruktör sedan 1947.

90–åring – som greenkeeper


Intervju: Jim Suckling


"Köpte en ny driver som 102–åring"


Text: Jesper Johansson • 2016-06-22
Artiklar
Rulla till toppen