Artiklar

Norrländska klubben hittar nya inkomstkällor

För 23 år sedan var golfklubben konkursmässig. I dag har man över 1 700 medlemmar och full kontroll på ekonomin.

Erik Hallberg • 2016-06-21

Ulf Åberg, har varit involverad i klubben sedan 80-talet och är idag klubbchef. Han menar att det är många faktorer som fått klubben på fötter.

Då golfsäsongen inte är lika lång i Piteå som i södra Sverige så är det viktigt att ha inkomster även under vintern.

– Vi driver en restaurang i egen regi. Den är öppen året om och är förmodligen en av Piteås mest populära lunchrestauranger. Vi har dagar då vi har över 400 lunchgäster, säger Åberg.

Klubben driver även ett hotell med cirka 100 bäddar. Hotellet genererar också pengar året om.

För fem år sedan bestämde sig klubben för att köpa en hyresfastighet för att ytterligare stärka ekonomin. Ulf Åberg var drivande i den processen.

”Då ringer väl hyresgäster om stopp i avloppet varje söndag”

– Jag hade tänkt köpa fastigheten själv först, men då jag bor alldeles i närheten så tänkte jag att då ringer väl hyresgäster om stopp i avloppet varje söndagsmorgon. Däremot passade det bra för golfklubben att driva fastigheten, säger Åberg.

När klubben i våras räknade på vad hyresfastigheten gett för intäkter kom man fram till att den genererat en vinst på ca två miljoner.

Norrländska klubben hittar nya inkomstkällor
Piteå GKs klubbhus.

Klubben har i år valt att bygga ut med en ny korthålsbana. Den beräknas vara klar om några veckor och ska vara tillgänglig för alla, oavsett om man har grönt kort eller ej.

I år byggs det även tennisbanor på klubben. Efter att två tennisbanor i centrala Piteå rivits har kommunen beslutat att de ska bygga två nya tennisbanor vid golfklubben. Piteå GK har i samband med detta gått ihop med Piteå Tennisklubb för att bygga ytterligare banor.

– Utöver banorna som kommunen betalar för har vi gjort ett projekt med tennisklubben där vi bygger ytterligare två tennisbanor, två mini-tennisbanor, två padelbanor, ett lekland och en multiplan där man kan spela basket, landhockey med mera, säger Ulf Åberg.

Ulf Åberg hoppas att den här utbyggnaden ska locka personer som ännu inte testat golf till anläggningen.

Att Piteå GKs inte är rädda för att testa nya sätt att bättre på ekonomin är tydligt.

Eller som Ulf Åberg själv sammanfattar det.

– Det mesta vi grubblar på, det genomför vi.

 

Scroll to Top