5de470d4501b4

Artiklar

Herre gud vilken golfmatch!

Många söker stöd från ovan under golfronden. Det hjälper sällan. Men här är gänget med de rätta kontakterna. Häng med på en gudomlig match på Bosjökloster.

Text: Martin Strömberg • 2016-06-10 Uppdaterad 2016-06-10

Egypt Cup är matchen där anställda inom svenska kyrkan möter sina brittiska kollegor i en prestigefull men samtidigt avslappnad drabbning i Ryder Cup-format och som är en möjlighet att få ta del av erfarenheter och nya influenser.

Pelle Sundelin är en av spelarna i det svenska laget och han ser många gemensamma drag mellan sin vardag som chef över stiftsgården och sitt intresse för golf.

– För mig handlar kristendomen mycket om relationer. Att tillsammans söka, förstå och utveckla. Den bilden tycker jag passar in utmärkt på golf. Jag kan inte allt från början utan lär mig nytt hela tiden och många gånger av dem som hållit på längre. Det finns en gemenskap bland golfare, ibland ordlöst, för att man har liknande erfarenheter, precis som inom kyrkan. Det finns koder och språk inom golfen som man bör lära sig för att bli både bättre golfare och en bra golfkompis.

Pelle Sundelin menar att golfen har gett hans liv en extra dimension och att spelet även fungerar som träning och coachning för jobbet som präst som ibland kan vara ensamt och stillasittande.

– När medspelarna en vanlig rond får reda på att jag är präst så brukar de skämta om att jag har speciellt stöd “uppifrån”. Men jag kan nog inte påstå att religionen ger mig mer stöd än någon annan som spelar detta underbara spel. Vi är alla lika inför Gud.

Herre gud vilken golfmatch!
Foto: Mickael Tannus
Jan Bonander heter svenskarnas kapten.

Hugh Wikner lämnade ett liv som aktiemäklare i London efter 30 år och blev präst. Det gav honom en lugnare, mer harmonisk tillvaro samtidigt som det frigjorde mer tid åt det han älskar allra mest, golf.

– Mitt “gamla liv” känns så avlägset när jag befinner mig på golfbanan, nästan som att det inte existerat. Golfen ger mig så mycket kontakt med både människor och naturen. Det är en viktig del av mitt liv och något som jag skulle ha svårt att klara mig utan. Jag tänker och andas golf, berättar Wikner, som under lediga perioder går caddie åt en spelare som försöker ta sig in på European Seniors Tour.

Vartannat år går matchen på svensk mark och vartannat år spelar man i Storbritannien. Man har tidigare varit i Uppsala och Kungsbacka och den senaste upplagan avgjordes på Bosjöklosters vackra parkbana utanför skånska Höör.

Wikner har spelat varenda match i Egypt Cups historia och han älskar mötet med svenskarna, både av golfmässiga och sociala orsaker.

– Det är alltid lika givande att utbyta erfarenheter med präster från andra länder och kulturer och matcherna ger mig dessutom så mycket förståelse för hur golfen fungerar i Sverige. Jag ser redan fram emot nästa besök i Sverige, förklarar den forne börsmäklaren.

Under eftermiddagen spelas singelspel på Bosjökloster precis som i Ryder Cup och det ena paret efter det andra försvinner ljudlöst in i diset i den mäktiga lövskogen längs första hålet.

Det är en tyst gemenskap.

– Våra och de brittiska kyrkorna är olika på vissa sätt men likheterna större och våra arbetsuppgifter har mycket gemensamt. Det är ju framförallt det vi pratar om vid sidan av. Men sedan ute på banan eller vid middagen är det väl som med alla andra yrkesgrupper, man kanske hellre pratar om golfen eller något annat än just jobbet då”, berättar Pelle Sundelin.

Efter matchen firar båda lagen och det är svårt att veta om det var svenskarna eller britterna som vann.

Det märks att många i lagen har en historia ihop och att det byggts upp en vänskap genom åren där golfen och tron är de två stora gemensamma faktorerna. Och när det gäller spelet golf är ju som bekant alla lika.

Så även präster.

För alla är tämligen överens om att Gud inte blandar sig i just den här delen av livet.

Tjuvar slog till under polis-SM i golf


Möbel-SM i golf – för 23:e året!


Text: Martin Strömberg • 2016-06-10
ArtiklarBosjökloster GK
Scroll to Top