5de4737a9ebd4

Artiklar

Klubben där hela byn träffas

Golfklubben har blivit navet som hela samhället Loftahammar snurrar kring: Minigolfbana, fritidsgård, lekplats, föreningshus och ambitionen att utveckla verksamheten till ett aktivitetscenter för att alla ska trivas på klubben!

Text: Michael Åhman • 2016-05-25 Uppdaterad 2016-05-25

Loftahammar är ett litet samhälle med blott 400 invånare i Tjust skärgård.

Alldeles för litet för en 9-håls golfbana av hög klass?

Glöm det. Och det finns flera skäl.

Klubben där hela byn träffas
”Förvandlingen” till multianläggning började här: Invigning av minigolfbanan.

För det första är Loftahammar en sommar- och semesterkommun. 80 procent av medlemmarna kommer från Linköping och andra städer. Lägg därtill 3 500 greenfee-rundor på en säsong!

För det andra håller Loftahammar GK på att utvecklas till en multiklubb för alla mellan 1-100 år, med allt från fritidsgård för de yngsta till boulebana för servicehuset på andra sidan gatan.

– Vår slogan är att Loftahammars GK berikar liv. Och med det menar vi allt från medlemmarnas motion, hälsa, samvaro till vår omsorg om miljön, säger klubbchefen Joakim Jansson.

Allt började med att klubben byggde en minigolfbana för att attrahera en ny målgrupp, och för att få fler att samlas runt fikaborden.

– Det hördes väl en del tvivel runt detta. Men efter den succén har våra senare förslag och idéer tagits emot med entusiasm, minns Joakim.

Nästa steg blev att bygga ett nytt klubbhus.

Det blev inget klubbhus.

Det blev ett föreningshus.

Klubben där hela byn träffas
Hembygdsföreningen är en av flera föreningar som nyttjar golfklubbens domäner.

– Vi har F-6-skola här i Loftahammar med 50-60 barn. De har fritt medlemsskap i klubben så länge de går i skolan. De får använda föreningshuset som fritidsgård med någon förälder närvarande som har ansvar, berättar klubbens ordförande Svante Gustafsson.

Även föreningslivet har tillgång till huset, inklusive café och restaurang. Så här träffas folk från Röda Korset, Centern, Hembygsföreningen och flera andra föreningar i samhället.

Golfklubben har blivit navet i det lilla samhället.

– Vi vill skapa ett aktivitetscenter och ambitionen är att hitta finansiärer till en lekplats, en bana för padeltennis och boulebanor för de äldre och de som bor i servicehuset, berättar Joakim Jansson.

Glömde vi berätta att klubben planterade 250 granar på ett “överblivet” område – och sålde dem sedan till medlemmarna som julgranar?

Det här är en klubb som inte är rädda för att ta nya grepp.

– Det är också en klubb där medlemmarna tar initiativ till utveckling och sedan finansierar dem, vilket är helt fantastiskt, säger Joakim Jansson.

Klubben där hela byn träffas
Det är inte bara golf på programmet när ungdomarna träffas.

Med sitt läge i skärgården och med den ofta hotade Östersjön som granne så har miljöfrågorna blivit viktiga för golfklubben. Inom klubben finns Torgny Kind, med ett helt arbetsliv av miljöfrågor bakom sig, som miljöansvarig.

Sedan några år tillbaka går allt avloppsvatten från samhället via reningsverket och pumpas sedan upp till dammar på golfklubben. Där används det för bevattning av banan.

– Det finns ju en del kväve och fosfor som reningsverket inte kan hantera som vi får som extra tillskott till banan, säger Svante Gustafsson.

Och för att hantera överskotten av dessa ämnen startar Loftahammar ytterligare ett projekt i sommar. De ska testa att sprida ut biokol på banan för att se hur det kan fånga upp fosfor och kväve. Givetvis vill man också se hur det påverkar gräset. Ett projekt som kan få stor betydelse för andra gräsytor som parker, lekplatser, idrottsanläggningar.

– I förlängningen får vi alla ett renare Östersjön och det känns väldigt bra, säger Svante.

Så ni hör: Det går att ha en golfklubb i en så liten tätort.

Det gäller bara att hålla alla dörrar öppna.

FAKTA: LOFTAHAMMAR

Loftahammar är en tätort i Västerviks kommun i Kalmar län/Småland.

Befolkningsutvecklingen har varit relativt stabil de senaste 50 åren. I tätorten bor 421 personer (2015).

Olympiske bronsmedaljören Göran Marström (segling) kommer från orten. Det gör även förre försvarsministern (från U137-åren) Torsten Gustafsson.

LOFTAHAMMARS GK

Banan ligger i samhällets norra del. 9 hål/par 72.

Greenfee: 250 SEK (350 SEK helger) eller 400 SEK (högsäsong). Juniorer: 150/150/200 SEK.

Klubben där hela byn träffas
Fram till 1983 nådde man Loftahammar enbart medelst vägfärja. Orten är mest känd för att försvarsministern (1981-82) Torsten Gustafsson (c) kom härifrån. Och så för den utmärkta golfbanan förstås. // Foto: Klubben

Text: Michael Åhman • 2016-05-25
ArtiklarBanorLoftahammars GK
Scroll to Top