2014 blev Kåbo GK av med sin bana inne i Uppsala. Nu verkar det inte bli någon ny heller. // Foto: Kåbo GK

Artiklar

Dödsstöten för stadsbanan i Uppsala?

"Det var verkligen ett chockbesked från kommunen", säger Leif Stål, en av eldsjälarna som kämpat för Kåbo GK i många år.

Text: Michael Åhman • 2016-05-17 Uppdaterad 2016-05-17

Så sent som i vintras verkade det sluta lyckligt för Kåbo GK, den “stadsnära golfklubben” i Uppsala.

2014 förlorade klubben marken vid regementet – Rosendalsfältet – eftersom kommunen behövde nya ytor för bostäder i den växande universitetsstaden.

Blickarna riktades mot Stabbyfältet i nordvästra delen av Sveriges fjärde största stad.

Banan ritades, området projekterades i samarbete mellan klubben och kommunen och trots en viss oenighet såväl politiskt som bland folk i gemen så var Leif Stål, ordförande i bolaget Uppsala golfcenter som ägs av Kåbo Golfklubb, optimistisk:

– Vi är nära nu och jag hoppas verkligen det blir av. Jag har jobbat i femton år för det här, sa han till Upsala Nya Tidning så sent som i januari i år.

Men i förra veckan kom dråpslaget:

Uppsala kommun anser att marken är för värdefull. De river intentionsavtalet med golfklubben – och vill använda området för annat.

– Det är inte försvarbart att bygga golfbana på mark som är så attraktiv och så central. Marken är värd hundratals miljoner kronor. Vi vill använda den för bostäder, arbetsplatser samt park och rekreation, säger kommunalrådet Erik Pilling (s) till UNT.

Beskedet kom som en chock för Leif Stål och alla i Kåbo GK.

– Ja, det var ett chockbesked. Min första reaktion var att “nu ger jag upp”.

Kåbo GK, som bildades 1986, har alltid sett som sitt uppdrag att skapa en “stadsnära” golfbana. Men det har också inneburit en osäker tillvaro och ständiga möten med kommunala nämnder och styrelser.

Och nu verkar det vara kört för klubben, som under “storhetstiden” hade 1.200 medlemmar. Ett antal som självklart tunnats ut i takt med bristen på spelbart underlag.

– Vi blev mycket överraskade av kommunens besked. Så sent som för några veckor sedan fick jag i uppdrag att ta fram kompletterande ritningar, säger den luttrade Stål.

Förutom golfbana var det planerat med klubbhus, samt ett hotell för över 200 gäster och en konferensanläggning. Av allt detta verkar nu ingenting bli av.

– När det gått några dagar har min vilja att kämpa vidare kommit tillbaka. Jag har ett inbokat möte med kommunen, men än så länge har jag inte hört något förslag på alternativt område.

– Vi behöver den här banan. För alla ungdomar och andra som inte har möjligheten att ta sig till golfbanor med hjälp av bil.

 

Film: Så ser det ut på området som Kåbo GK fick lämna

Kåbo GK | Facebook

Så här ser det ut, 13 månader efter den ohemula uppsägningen! Inget har hänt som motiverar uppsägning av avtal. Vore intressant att få veta VARFÖR avtalet sades upp. Några dagar tidigare var vi ju överens om att vi skulle vara kvar 2014.

Kåbo vill rekrytera


Text: Michael Åhman • 2016-05-17
ArtiklarBanorKåbo GK
Scroll to Top