5de476f36e175

Artiklar

Så spelar du snabbare – utan stress

Många tror att snabbare spel handlar om att jäkta. Men stressade golfare spelar varken bra eller snabbt. Här är guiden som hjälper dig att kapa rondtiderna utan att behöva springa runt banan.

Text: Olof Åsgård • 2016-04-15 Uppdaterad 2016-04-15

1) Klara, färdiga, slå:
Vi säger: Var beredd att slå vid din tur och låt aldrig någon behöva vänta på dig. Slå också om du är redo även fast du ligger närmare hål än dina medspelare.

2) Leta boll tar tid:
Vi säger: Låt inte partiet bakom vänta längre än 30 sekunder när ni letar boll och leta aldrig längre än fem minuter. Kanske det är lika bra att spela på den provisoriska bollen om du kör sällskapsrond?

3) Genomsläpp lönar sig:
Vi säger: Låt snabbare partier gå igenom. Stressen släpper, spelet blir bättre och tempot går upp. Med lite tur har den snabba tvåbollen ordnat ett tomt hål bakom sig.   


4) Släpp igenom 
direkt:
Vi säger: Vänta inte på ett bättre tillfälle. Ett genomsläpp tar visserligen både tid och kraft men det är lika bra att rycka av plåstret, inte dra av det långsamt.


5) Preja inte någon av vägen:
Vi säger: Jaga inte framförvarande boll, de blir bara stressade och motvilliga att släppa igenom.


6) Planera, planera, planera:
Vi säger:
… planera ditt slag i farten. Börja inte framme vid bollen.
… planera din putt under tiden som de andra puttar.
… genomsläpp på tee – samtliga spelare slår ut sen skiljs partierna åt vid andraslaget.
… på fairway – låt bollen som går igenom komma iväg så fort som möjligt men försök att spela fram alla bollar om ett tredje parti står och väntar på tee.
… på green – de som släpper igenom markerar sina bollar och låter de andra putta ut.

 

Så spelar du snabbare – utan stress


7) Använd avståndsmätare:
Vi säger: Det finns tid att spara om du är villig att öppna plånboken och införskaffa en kikare eller gps-klocka. De är oftast bättre på matematik än du och kan höja ditt spel. Dessutom slipper du gå och leta sprinklerlock.


8) Spela safe:
Vi säger: Inte i form? Gör dig själv en tjänst och slå inte slagen eller klubborna som med stor sannolikhet slutar med att bollen hamnar i högruffen. Slå alltid en provisorisk boll om den första kan bli svår att hitta.

 

9) Släpp honnören:
Vi säger: Bäst slår nästan alltid längst och de som slår kortare kan slå ut innan bollen framför är utom fara för longhittern. Vissa hävdar att det är bättre för speltempot att släppa iväg partiet framför och sedan slå ut i rätt turordning. De brukar ångra sig när tre av fyra tvingas pegga upp P-bollar.


10)
 Grip it and rip it!
Vi säger: De flesta proffs har en genomsnittscore under par. Har du? Spelar du om lika mycket pengar som proffsen? Har du verkligen tid med lika lång rutin som Kevin Na? Om inte – gör inte som proffsen. Det kostar tid och energi.

 
11) Noll poäng är noll poäng:
Vi säger: Ta upp bollen när dina slag är förbrukade. Om du betalat en dyr greenfee och vill få valuta för pengarna kan du lägga ut en ny boll i fairway, ta ditt streck och fokusera på nästa hål.


12) Rensa inte dansgolvet:
Vi säger: Markera bara bollar som är i vägen eller som kan bli träffade. Om din boll är hel och ren och inte ligger i någons puttlinje kan den lika gärna ligga kvar.

Så spelar du snabbare – utan stress


13) Puttning tar tid:
Vi säger: Skänk puttar i sällskapsronder och kom överens innan ronden om det är okej att gå i varandras puttlinjer eller träffa flaggan utan plikt.


14) Kom ihåg scoren:
Vi säger: Skriv scorekort i farten eller i väntan på din tur. Aldrig på green efter att du satt i flaggan.


15) Du går – jag kör:
Vi säger: Två spelare i en golfbil? Om det inte finns några fysiska hinder kan spelaren som ligger längst från hål få skjuts till sin boll, slå, och sedan gå till sin polare som åkt iväg med bilen. Tänk också på att placera hookarna i en bil och slicearna i den andra om ni har två bilar.


16) Omvägar är aldrig bra:
Vi säger: Ibland är de anlagda golfvägarna långa och kostar tid men sträva alltid efter att gå kortaste vägen, ställa bagen eller vagnen på rätt sida om greener, hinder och tees. Om du går bakåt i spelriktningen för att hämta din vagn kommer ronden gå långsammare.


17) Paus – inte vila:
Vi säger: I Sverige kör vi gärna en liten paus med en kopp kaffe och en korv efter nio. Men har man ingen bakom sig efter nian har man inte automatiskt rätt att ta en längre paus som leder till att fältet dras ihop.


18) Hjälp varandra!
Vi säger: Duffade din medspelare och det är dennes tur att slå igen. Ta hand om torven. Står du bredvid någons nedslagsmärke medan denne försöker få upp puttern ur bagen? Passa på att laga det. 

 

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Svensk Golf på Facebook!

Är det här lösningen på långsamt spel?


ET: Policyn mot långsamt spel har blivit en ”succé”


TV: Så får vi snabbare rondtider…


Text: Olof Åsgård • 2016-04-15
ArtiklarSnabbare spelSpeltips
Scroll to Top