5de478b09702e

Artiklar

Så botar du din sänkningsfrossa

Du har tre hål kvar och är fem bättre än handicap. Allting känns lätt. Då kommer den: sänkningsfrossan. Här berättar experterna hur du ska hantera den.  

Text: Martin Strömberg • 2016-03-31 Uppdaterad 2016-03-31

TRE KLASSISKA GENOMKLAPPNINGAR VI MINNS:

US Womens’ Open, 1990
Efter tre spelade hål av tredjevarvet av US Womens’ Open ledde Sheehan med tolv slag. Men amerikanskan spelade de sista 33 hålen nio över par och gick avslutningsronden på 76 slag för att förlora mot Betsy King med ett slag.

The Masters, Augusta 1996
Avslutningsronden skulle bli en formalitet. Norman ledde med sex slag och skulle defilera till segern. Men han klappade ihop totalt och gick på 78 slag. Det kallas fortfarande för den största kollapsen i modern golf.

Open championship, 1999
Van de Velde dominerade tävlingen i 71 hål och allt han behövde på det sista var en dubbelbogey. Men efter en serie dåliga beslut och olyckliga omständigheter blev det till slut en trippelbogey och ett särspel – som han förlorade.

DET HÄR HÄNDER!

Du har en bra rond på gång, men plötsligt havererar spelet. Orsakerna kan vara många. Som att kroppen och huvudet kan se ditt spel och dina sänkningsmöjligheter som ett hot. Men det finns fler.

“Det vanligaste som händer är att man startar ronden utan förväntningar på resultat, koncentrerad på processerna som leder till ett bra agerande som till exempel att göra en noggrann rutin. Det som kan störa detta tillstånd av koncentration är vanligen två orsaker.

Antingen är spelarna för resultatinriktade och spända på första tee då deras tankar är riktade åt att få en bra start. Typ: ‘Nu får jag se till att hålla ihop detta från början så att jag inte gör bort mig som jag gjorde senast. Då började jag med en dubbel på ettan och fick jobba i uppförsbacke hela ronden.’ Eller så har spelarna börjat bra och kunnat hålla resultattankarna borta. De har följt sin plan som de bestämt. Vid 15:e hålet börjar tankarna komma på vad detta spel kan leda till. ‘Jag ligger tre bättre än min handicap. Jag kommer att sänka mig idag.’ Här kollapsar spelet.”
Torsten Hansson

“För mig brukar det bli så att jag blir stressad och gör allting för fort och det händer fortfarande väldigt ofta. Den senaste tiden tycker jag att jag lyckats hitta en bättre balans och ett sätt som fungerar men jag testar mig fram och bara genom att utsätta sig för tuffa situationer utvecklas man hela tiden. Vissa verkar ha lättare än andra för det och jag måste säga att jag har haft ganska svårt tidigare.”
– Isabella Ramsay


“Vi har nog alla varit med om att händerna skakar, verkar ha en egen vilja och allt vi ser i huvudet är hur mycket som kan gå fel. Ibland kan vi känna av det här innan vi ens har slagit ett enda slag eller när vi redan i förväg ligger och tänker på att vi ska spela tävling. Har du mot förmodan aldrig känt av detta så kallas det prestationsångest och har stoppat många golfare från att få ut det spel man vet att man har i sig.”
Anders Haglund


“Enligt mig är prestationsångest på sätt och vis en bra sak. Det betyder att golfen i det här fallet är viktig och när saker är viktiga och betydelsefulla i våra liv brukar vi vara villiga att göra jobbet för att utvecklas. Baksidan är givetvis rädslan och osäkerheten som prestationsångesten kan skapa i pressade och viktiga situationer som när det börjar bli dags att summera scorekortet med några hål kvar av min drömrunda.

Allt för ofta är det inte viljan att lyckas som är drivkraften utan rädslan att förlora vilket ofta visar sig i märkliga beslut och stress i slutet av en rond.”
– Johan Claesson

 

SÅ SKA MAN AGERA!

Tänka positivt? Ta tankarna med en nypa salt? Inte tänka alls? Lugn – det finns många lösningar på problemet.

“Det är viktigt att förstå att hjärnan inte gör någon skillnad på om det är ett verkligt hot eller ett som vår fantasi skrämmer upp oss med. Reaktionen är densamma. Faktum är att även vid ett reellt hot så sker all mobilisering som en reaktion på våra tankar. Står du inför ett verkligt hot men inte tänker på det så händer inget i kroppen. Står du inför en trevlig situation men tänker på det som hot så mobiliserar kroppen fullt ut ändå. Vi lever alltså i känslan av våra tankar, ögonblick till ögonblick och inte i känslan av våra omständigheter som de flesta tror. Det handlar alltså inte så mycket om att tänka positivt eller sluta tänka negativt, som att förstå att dina tankar inte är på riktigt för att just du tänker dem. Att allt som behövs är att låta tankarna flöda som de vill, men ta dem med en stor nypa salt och svinga på. Då är du tillbaka till att göra så gott du kan och det räcker väldigt långt.” 
Anders Haglund

 

“Om vi vill prestera vårt bästa ska vi hålla resultattänkandet borta. Vår största del i hjärnan är däggdjurshjärnan och det är i denna del vi befinner oss när vi presterar som bäst. Inget djur som jagar tänker på resultatet medan de utför prestationen. De är helt upptagna i processen att nå sitt mål – fånga bytet. Alla som varit i zonen beskriver samma sak. ‘Det var bara att följa med. Jag tänkte inte själv. Det var som om jag fördes av något annat.’ Människohjärnan är till för att strategiskt beräkna, att fundera och analysera. Detta gör vi före och efter men aldrig under själva utförandet eller spelet, det är ett effektivt sätt att misslyckas.”
Torsten Hansson

 

“Ibland tycker jag klyschan ‘tänk positivt’ kan vara en belastning. Hjärnan styrs till stor del av känslor och väldigt sällan av vad hjärnan egentligen borde tänka. Acceptera känslan av obehag och känn ingen skam, klura ut vad det är som gör att du triggar igång rädslan för att misslyckas och hur du reagerar.

Kortsiktigt kan man fokusera på nuet, känna av miljön, höra fågelkvittret, kanske resonera med den logiska delen av hjärnan och sätta uppgiften i proportion till vad som egentligen försiggår runt omkring dig. Ta tydliga beslut som att sikta litet, golfaren kan sikta på fairway men det är som att straffskytten siktar på hela målet i fotboll, inget framgångsrecept. Långsiktigt ska man naturligtvis träna golfteknik så att golfsvingen blir repeterbar.”
Johan Claesson

 

“Man kan styra sina tankar och det är jag själv som bestämmer vad jag ska tänka. För mig fungerar det också bra att försöka sänka anspänningsnivån innan ronder genom att bestämma vad jag vill uppnå och vad jag är nöjd med. Inte sänka ambitionen, bara anspänningen. Hitta bra sätt att styra tankarna så att man inte fladdrar iväg framåt eller bakåt i tiden, att försöka befinna sig här och nu. ”        
Isabella Ramsay

Så botar du din sänkningsfrossa
Överst från vänster: Torsten Hansson (mental tränare för Henrik Stenson och Peter Hanson). Johan Claesson (instruktör på Bredareds GK). Isabella Ramsay (spelare, Ladies European Tour). Anders Haglund (europamästare för amatörer).

Bli av med teefrossan


Text: Martin Strömberg • 2016-03-31
ArtiklarGolfskolan
Scroll to Top