5de479d5577da

Artiklar

Skånebanan blir åkermark

Ägarna och medlemmarna har försökt rädda anläggningen. Men nu blir banan åkermark.

Text: Tommie Gustavsson • 2016-03-21

Det är Svalövs GK i Skåne, som trots tappra räddningsförsök av ägarna och entusiastiska medlemmar, nu blir åkermark.

När klubben gick i konkurs 2011 köptes anläggningen upp av tre affärsmän. De nya ägarna hade stora ambitioner och ville inte bara bygga om banan. De planerade också för en konferensanläggning, hotell, spa, restaurang samt ett antal villor.

Men trots att ägartrion var villiga att investera i storleksordningen 70-80 miljoner kronor sprack planerna.

 “Går helt enkelt inte att dra igång ett sådant projekt utan kommunalt vatten och avlopp”

– Vi har försökt i ett och ett halvt år att hitta en lösning, utan resultat. Vi har haft 16 möten med kommunen, men trots att vi från början fick ett muntligt löfte om att få kommunalt vatten och avlopp ville kommunen inte ställa upp när vi väl ville börja bygga. Det går helt enkelt inte att dra igång ett sådant projekt utan kommunalt vatten och avlopp, säger en av delägarna, Göran Andersson, till svenskgolf.se/wp.

 “Varje dag vi haft banan öppen har vi gjort en förlust på 6 000 kronor”

Så nu blir det åkermark av hela anläggningen?

– Ja, vi måste gå vidare och sälja till någon som vill bedriva lantbruk. Det är visserligen en kapitalförstöring av guds nåde, men vi har inget val. Varje dag vi haft banan öppen har vi gjort en förlust på 6 000 kronor.

“Med bara en del finjusteringar, hade banan tillhört topp-10 i Skåne”

Känns det inte vemodigt att se en så pass bra bana försvinna?

– Jo, det är det som är det värsta. Jag är ju själv en hängiven golfare och anser att Svalöv, med bara en del finjusteringar, hade tillhört topp-10 i Skåne. Jag förstår inte att kommunen inte varit mer aktiv. Vi hade kunnat skapa många arbetstillfällen och dragit många gäster och besökare till kommunen. Nu får man ingenting.

Förra året hade Svalövs GK dispens av Svenska Golfförbundet. Den upphörde för en månad sedan. Men ett gäng tappra golfare har spelat på banan hela vintern.

En grupp i detta sällskap har också jobbat intensivt för att hitta nya finansiärer och på så sätt få klubben att överleva.

– Men vi har inte lyckats. Som det ser ut nu kommer jag och min fru att spela på Ljungbyhed i stället, säger Stig Larsson, en av de som jobbat med räddningspaketet.

Någon mer skötsel av banan i Svalöv blir det inte.

Ägarbolaget är redan i full färd med att sälja ut maskinparken.

 

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Svensk Golf på Facebook!

 

Premiär för öppna greener


12 regelfilmer du bara måste se


Text: Tommie Gustavsson • 2016-03-21
Artiklar
Scroll to Top