5de47cc1ee9bc

Artiklar

GÖRAN ZACHRISSON: Så försvann stymien

Stymie fick sin definitiva dödsstöt på Hunstanton GC år 1951. Klubben var värd för de engelska amatörmästerskapen. Finalen avgjordes efter 39 hål då Geoffrey Roberts kom att placera sin boll framför Harold Bennetts boll och i mask för hålet.

Text: Göran Zachrisson • 2016-02-23 Uppdaterad 2016-02-23
GÖRAN ZACHRISSON: Så försvann stymien

Bennett tvingades försöka chippa sin boll över Roberts boll mot hål, men det gick inte.

Roberts kunde vinna matchen och mästerskapet.

Stymie – ingen vet riktigt varifrån namnet kommer – var en regel som gällde matchspel. Om bollarna hamnade längre än 6 tum (cirka 15 cm) från varandra var motspelaren tvingad att antingen spela över den hindrande bollen, eller runt densamma. Regeln gällde över hela spelfältet, men blev givetvis särskilt avgörande på greenen och i närheten av hål.

Om bollarna låg närmare varandra än 15 cm, markerades den störande bollen och vi gjorde som vi gör idag. Men för att underlätta proceduren var alla scorekort från den tiden lika breda, 15 centimeter.

Regeln var lika diabolisk, som underbar.

De första golfreglerna skrevs 1744 av John Rattray, kirurg till yrket. Paragraf 7 lyder – “du skall spela ärligt mot hålet och inte för att störa din motståndares boll”.

Men efter den hårda finalen i engelska mästerskapen beslöt de rådande att ta bort regeln. Tio timmars tävlande ska inte avslutas med en pjuttighet. Stymie försvann och jag minns hur min pappa funderade på att sluta med golf.

“Det som tidigare alltid varit en spännande färd in i det oväntade, har idag blivit tråkigt förutsägbart, som en spikrak järnvägssträcka.”

“Jag minns hur pappa funderade
på att sluta med golf”

Han var inte ensam.

Hunstanton är värd ett besök. Klubben ligger utmed en kustremsa mot Nordsjön, norr om London. Grevskapet heter Norfolk och är känt för sina ostronodlingar, sitt rika fågelliv, golfbanorna och klubbarna från slutet av 1800-talet. Under den här 20-årsperioden fram till första världskriget lades det ut fler än 800 golfbanor i Storbritannien allena. Industrialismen hade börjat få verkan och järnvägar byggdes överallt.

Åttahundra golfbanor skapades för hand under tjugo år. Hur gick det till? Hur är det möjligt?

Gräsklipparen hade utvecklats av Budding, en engelsman som egentligen ville konstruera en cylinderklippare som noppade små tofsar från vävda mattor. Det skedde 1827–1830 – och han lyckades med båda.

Gräsklipparen lade grunden till den moderna idrotten. Fotboll, golf, tennis, friidrott, landhockey, cricket.

Det arrangerades till och med tävlingar i att klippa gräs och plötsligt blev gräs en vetenskap och mer än något som bara skulle klippas och vara grönt.

Tillåt mig nu att be om ursäkt. Jag hade föresatt mig att skriva en text som handlade om vilka lärdomar spelet kan berika oss med. Jag ville diskutera om spelet verkligen är bra för våra ibland ganska labila psyken, eller om det verkligen är så att vi blir klokare på kuppen.

Men jag kom av mig, för jag fortsätter att förundras över den väldiga förändring som skedde under tiden kring årsskiftet in i 1900-talet.

Jag längtar också till Hunstanton Golf Club från 1890. Baren ligger en trappa upp och utsikten över strandremsan med dyner och klitter, med det sträva strandgräset.

Havets vågor söker sig upp över sanden utan att få fäste och vinden för med sig dofter av tång och sälta.

Första utslaget ligger direkt utanför baren, på samma våning. Det är underbart.

Här hittar du alla Göran Zachrissons krönikor

Text: Göran Zachrisson • 2016-02-23
ArtiklarGöran Zachrisson
Scroll to Top