Nick Faldo of England lifts the arm of his caddie Fanny Sunesson as he walks up the 18th fairway

Artiklar

Perfektionisten om karriären

Fanny Sunesson är caddien som hjälpte Nick Faldo att vinna fyra majors. Nu berättar hon om karriären.

Text: Jesper Johansson • 2016-02-16 Uppdaterad 2016-02-16

En dag 1989 kom världens bästa spelare fram till Fanny Sunesson och frågade om hon ville vara hans caddie. Hon sa ja, och fem månader senare hade Nick Faldo vunnit både The Masters och The Open. Det skulle bli början på en lång och framgångsrik karriär. I en lång intervju med National Club Golfer berättar hon om framgångarna.

– Jag hade året innan varit caddie åt Howard Clark i Ryder Cup men jag blev väldigt förvånad när Nick Faldo frågade om jag ville jobba med honom. 

Han var rankad etta i världen och hade vunnit fem tävlingar det året. Vi jobbade väldigt bra tillsammans direkt från starten, vi var båda perfektionister och jag tror att vi passade bra ihop.

Och just perfektionist var något som Nick Faldo ville att sin caddie skulle vara. Han krävde samma sak från sin caddie som han krävde av sig själv.
– Det är så jag är. Vi båda trivdes med varandras sällskap direkt från början. Vi pratade med varandra här om dagen, han är lite som en bror för mig, säger Fanny Sunesson.

1990 åkte Fanny Sunesson till Augusta National för första gången. Målsättningen var att försvara titeln som Nick Faldo hade tagit året innan.

– Det var något speciellt att komma dit. Jag älskade det direkt, från mina första steg på banan tyckte jag att det var något speciellt med hela området. Att vara caddie där för den regerande mästaren var otroligt.

Framgångarna lät inte vänta på sig och Fanny Sunesson var en stor del av det. Hon gjorde mer än att bara bära klubborna. Hon var bland annat delaktig i Faldos träning.

– Jag var involverad i hans svingrörelse och puttning och jag pratade mycket med David Leadbetter. Så jag lärde mig vad Nick Faldo och han jobbade med och vad de ville åstadkomma. 

Fanny Sunesson gjorde sig känd som en caddie som berättade vad hon tänkte och inte bara sa det spelaren ville höra. Det var något hon hade lärt sig tidigt i karriären.

– Annars skulle det inte finnas någon anledning för mig att vara där. Det kan vara jobbigt men är också en av de absolut viktigaste egenskaperna en caddie har. Om jag bara skulle hålla med hela tiden skulle det inte finnas någon poäng med det jag gör. 

Under British Open 1990 ledde Nick Faldo med fem slag inför den sista rundan. Men efter 15 hål var ledningen nere på bara två slag. Fanny Sunesson valde då att fråga Nick Faldo om han skulle vilja ha en hund.

– Jag ville att han skulle sluta tänka på golf. Jag är säker på att han visste vad jag höll på med men han kände att han behövde svara på frågan och det fick honom att tänka på annat än den situationen han var i. Det fungerade, även om jag är säker på att han visste vad jag höll på med, berättar Fanny Sunesson.

Förberedelserna inför en runda var något Fanny Sunesson var väldigt noga med. Alla avstånd som var möjliga att få under en runda ville hon ha koll på.

– Jag mätte mycket. Jag gjorde min egen bok och jag visste allt. Jag hade avstånd från alla möjliga ställen. Jag hade antagligen en mer detaljerad bok än vad de har i dag. Jag ville vara väl förberedd.

Men att läsa greenerna var något helt annorlunda jämfört med i dag. I dag har alla spelare 150 ritade pilar som visar minsta lutning medan jag bara hade den stora bilden av onduleringarna.

Perfektionisten om karriären
Fanny Sunesson har varit caddie åt Henrik Stenson. Tillsammans vann de bland annat Players Championship på TPC Sawgrass. Foto: Getty Images

2007 började Fanny Sunesson arbeta med Henrik Stenson. De var bekanta sedan tidigare och när Stensons team frågade henne om hon ville hjälpa honom valde hon att ta jobbet.

– Vi hade en ganska bra start, vi vann i Dubai och World Match Play några veckor senare. Och jag var med honom under Ryder Cup när Nick Faldo var kapten.

–2009 vann henrik Stenson The Players Championship på Sawgrass. Jag skulle nog säga att hans 66-runda under söndagen är bland de fem bästa rundorna jag någonsin sett.

Nu är Fanny Sunesson inte längre caddie utan jobbar som tränare och mental coach. Förra året var hon också en av Carin Kochs assistenter under Solheim Cup.

– Det var fantastiskt. Det var första gången jag var med på tävlingen. Som coach hjälper jag till med den mentala biten och strategier på golfbanan, säger Fanny Sunesson.

Nu lägger Fanny bagen på hyllan


Supercaddien hjälper fotbollens krislag


Text: Jesper Johansson • 2016-02-16
ArtiklarNick Faldo
Scroll to Top