Rickie Fowlers ”moderna” street-look kontra Darren Clarke i shorts. Nu ger sig Sveriges bäst klädde in i debatten. FOTO: Getty Images

”Det är ju inte direkt skyhög stil på golfare i allmänhet”

Andreas Weinås har nyligen korats till en av världens tio bäst klädda män. Här tycker han till om klädstil i allmänhet och "shorts-debatten" i synnerhet.

Text: Michael Åhman • 2016-01-27 Uppdaterad 2016-01-27

Andreas spelar inte själv golf. Men som modeexpert har han följt med och har full koll på klädkodens historiska (?) betydelse inom golfen.

– Jag har stor respekt för golf. Den är en av få sporter där stil har haft relevans. I andra sporter har funktion sedan länge tagit över.

Med det sagt menar Andreas att det är logiskt att funktionen fått större betydelse även inom golfen.

– Proffsen är ju där för att prestera maximalt. Tweedkavaj hade definitvit gjort deras resultat sämre. Precis som utvecklingen på golfskor gått från brogues till sportskor så är även den här utvecklingen rimlig.

”Man kan vara fantastiskt välklädd i shorts
och se förfärlig ut i långbyxor”

Och så levererar han en oneliner som kanske kan reta en och annan:

– Det är ju inte direkt skyhög stil på golfare i gemen. Stilen har i dag fallerat – att bråka om shorts eller inte i tävlingssport är att inte se skogen för alla träd.

”Det är ju inte direkt skyhög stil på golfare i allmänhet”
Andreas beskriver sin egen stil som en blandning av klassiskt brittiskt, italienskt och skandinaviskt. Vi som jobbar nära honom kan intyga att han är så här elegant varje dag. FOTO: Andreas Johansson

Andreas Weinås  arbetar till vardags som stilredaktör på magasinet King och Manolo.se. När det brittiska, ledande modemagasinet GQ rankade de tio bäst klädda männen i världen på Instagram kom han på en hedrande tredjeplats, bland annat före supermodellen Lucky Blue Smith. Du hittar honom på (@andreasweinas) där han har 36.500 följare.

Andreas är medveten om att det finns många traditioner – och regler – som styr hur golfare ska eller bör se ut. Och han menar att vi inte ska kasta alla stilvärden över bord.

– På samma sätt som det är självklart att kvinnor ska få spela på banorna måste man fundera över om klädkoden.

– Jag tycker att det är viktigt att behålla filosofin att golf och stil hör samman. Men det behöver inte begränsas till speciella plagg. Man kan vara fantastiskt välklädd i pikétröja och shorts och man kan se förfärlig ut i långbyxor, säger Andreas medan vi tittar på de senaste bilderna av Rickie Fowler och hans byxor/skor.

– I fallet Fowler handlar det väl mer om att synas än om att det ska vara stilfullt.

Vad säger du om de som menar att om vi godkänner shorts i tävling så har vi ”gett bort ena fingret” och så blir det linne, och så vet vi inte var det slutar.

– Ja, jag förstår att det finns en oro för att man öppnar för fotbollströjor. Men det behöver verkligen inte bli så. Och bara för att det finns regler betyder det inte att folk per automatik ser välklädda ut.

Vilka strumpor ska man då ha om man väljer att spela i shorts?

– Det ser märkligt ut om man går strumplös eller har strumpor som inte syns. På samma sätt skulle det ju motverka den funktionella aspekten om man använder alldeles för långa strumpor.

Europatouren säger OK till kortbyxor


Efter Europatourens beslut – shortsens framfart fortsätter


”Vi vill också spela i shorts”


PGA-touren tycker att shorts är ”oprofessionella”


Text: Michael Åhman • 2016-01-27
Artiklar
Rulla till toppen