Abu Dhabi HSBC Golf Championship – Day One

Artiklar

KRÖNIKA: Därför är Stensons start sensationell

Henrik Stenson är mer målmedveten än någonsin. Läs om tecknen som ger hopp.

Text: Martin Strömberg • 2016-01-21

Det händer lite saker i golfvärlden just nu.

Europatouren öppnar dörren för spel i shorts, något som då och då varit uppe för diskussion men som alltid tystats ner med hänvisning till traditioner, stil och annat sentimentalt tjafs. 

För mig är det fullständigt självklart och jag skulle till och med kunna sträcka mig ännu längre och öppna för fräscha kraglösa tröjor. 

Det är ju ingen som kommer att tvinga spelarna att ha shorts, förhoppningsvis är det frivilligt vad man vill ha på sig, precis som det ska vara. Många kommer säkert att fortsätta köra i långbrallor men jag tror faktiskt att halva fältet direkt skulle hoppa i shortsen heta dagar. 

När man ser spelare träna så har de i princip alltid shorts på sig om det är varmt, det vet ju alla som spelar golf i fuktig värme hur mycket skönare det är. Låt spelarna själva bestämma, det är vuxna människor…oftast.

Bra där Keith Pelley. Jag hoppas att PGA tar efter och kanske till och med blir först, självaste Jordan Spieth har ju uttryckt sina förhoppningar. 

 

KRÖNIKA: Därför är Stensons start sensationell

Omöjligt att inte bli imponerad av Henrik Stensons första rond i Abu Dhabi. 

Här är några anledningar att köra vågen och tro på ett fint Stensonår 2016:

• Han har en snittscore första dagen i Abu Dhabi på 73.6 och har faktiskt missat kvalgränsen här två år i rad. För fyra år sedan sköt han 80 inledningsvarvet så det har inte varit hans favorittävling även om han satte ett snyggt banrekord här (62) 2006 då han blev tvåa bakom Chris DiMarco.

  • Han opererade sitt högra knä så sent som den 9:e december. Jag har opererat menisken i båda mina knän och även om det är en standardoperation så tar det sin lilla tid att bli helt kurant. Det är stelt och svårt att gå och rörligheten i knät tar tid att få upp i normalt skick. Man går dessutom på helspänn så att resten av underkroppen ofta tar stryk.
  • Stenson brukar inte komma ut som en furie och spela storgolf första tävlingen för året. De senaste fem säsongerna har han följande resultat i säsongsdebuten: 42-MC-22-MC-MC. Nu är ju inte veckans tävling över direkt men känslan är att knäskadan gett Stenson lite extra energi att träna och kanske är han bättre förberedd. 
  • Faktum är att Stenson svingade bättre än någonsin förra året och jag har aldrig sett honom mer kontrollerad än i fjol från ter till green. Okej, han torskade några tajta slutstrider men det är inget att dra några slutsatser av, det var Matt Every som gjorde det bra på Bay Hill och Larrazabal, Fowler och Spieth vann på egen kraft. Han har dock en tendens att putta sämre från kort- och medeldistans då han spelar riktigt bra och att putta bättre då spelet klickar lite. Jag tror att det kommer att förändras i år. Hans puttning ser allt oftare alltmer avslappnad ut och får han den att stämma till så blir han farlig överallt och alltid.

 

Okej, vi släpper Stenson där och talar lite om andra svenskar.

Jag har följt Johan Carlsson ett tag och den här säsongsinledningen ger mig inga skäl att sluta tro på göteborgaren. Han är seriös, svingar fritt och har riktigt gediget skön puttning. Han är bra.

Björn Åkesson blev delad trea förra veckan och jag tror att det var precis vad han behövde för att kunna släppa de inre spärrarna. Han behöver inse hur bra han är. En bra tävling till och han kommer att bli en tiger i år.

Jag sparar de andra men noterar att Marcus Kinhult gjorde ett habilt förstavarv i Abu Dhabi. Bra puttning vad man kan utläsa av statistiken och med det kommer man långt om man är så bra när man spelar dåligt som Marcus är.

Till sist, läs den här texten om Bryson Dechambeau som är i ledningen efter första dagen i Abu Dhabi.

En riktig djuping som mycket väl kan dyka rakt in i vilken tävling som helst och konkurrera. Hans idé med en och samma längd på alla klubbor är inte alls dum. 

Värt ett test eller hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Text: Martin Strömberg • 2016-01-21
ArtiklarHenrik StensonKrönikaMartin Strömberg
Scroll to Top