5de481188fe14

Fotbollsgolf är nu en del av SGF

Svenska Golfförbundet expanderar. Och tar in footgolf i verksamheten.

Text: CM Hellsten • 2016-01-19 Uppdaterad 2016-01-19
Fotbollsgolf är nu en del av SGF
Så här ser banan ut på Uppsala Fotbollsgolf.

Det framgår av ett pressmeddelande och där står det att SGF blir första golfförbund i världen som inkluderar footgolf (fotbollsgolf) i sin verksamhet.

– Det känns oerhört spännande att bredda vår verksamhet med den växande grenen footgolf. Det skapar en inkörsport till golfen som kan marknadsföras på nya platser och mot helt nya målgrupper. Dessutom ger det stora möjligheter för golfklubbar att utöka verksamheten och öka sina intäkter, säger Bo Bengtsson, SGF:s biträdande generalsekreterare.

Bo Bengtsson ser naturliga synergier med golfanläggningarnas ordinarie verksamhet:

”Footgolf kan kombineras med vårt utbildningskoncept Golfäventyret”

– Footgolf kan utövas på befintlig golfbana av personer utan förkunskaper. Footgolf kan dessutom enkelt kombineras med vårt utbildningskoncept Golfäventyret, med sina 30-, 50- och 100-banor för juniorer.

Footgolf har en internationell sammanslutning (FIFG) som omfattar 36 länder.

Svenska Golfförbundet har fått medlemskap i FIFG och ska nu arbeta för att det byggs footgolfbanor och arrangeras nationella tävlingar.

”Kan bli en folklig breddsport”

– Som footgolfspelare och -bandesigner är jag mycket glad över att SGF vill satsa på footgolf. Alla har någon gång sparkat på en boll och just detta enkla koncept gör att footgolf mycket väl kan bli en folklig breddsport, säger Tommy Svensson, en av initiativtagarna till sporten i Sverige.

 

Här kan du se fotbollsgolfsmatchen mellan Wayne Rooney och Rory McIlroy:

Det här är footgolf

Footgolf innebär att man sparkar en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en större boll och en större hålkopp. Vattenhinder och out-of-bounds utgör normala hinder, ospelbar boll kan förekomma och pliktslag och droppning sker enligt golfens regler. Footgolf kan spelas på specialdesignade footgolfbanor men också på en traditionell golfbana.

Sporten samordnas via Federation for International FootGolf (FIFG) som har etablerat internationella regler och riktlinjer för sporten. En FIFG-godkänd footgolfbana består av 9 eller 18 hål mellan 50 och 200 meter med par 3 till 5 och hålkoppar på 53 cm i diameter.

Footgolf är en relativt ung sport och den första tävlingen enligt FIFG:s regelverk spelades år 2008. Det första världsmästerskapet anordnades 2012. Internationellt växer sporten stadigt och samtidigt blir kopplingen till den traditionella golfen allt starkare. Som exempel har PGA of America börjat marknadsföra footgolf som en inkörsport till golfen, och det amerikanska golfbaneägarförbundet NGCOA samarbetar med American FootGolf League AFGL.

I Sverige har footgolf hittills drivits av entusiaster och entreprenörer och det finns i dagsläget cirka 30 dedikerade anläggningar. Ett fåtal golfklubbar har dessutom byggt footgolfbanor på eller vid sidan av sin golfbana.

Källa: Golf.se/footgolf


Text: CM Hellsten • 2016-01-19
Artiklar
Rulla till toppen