5de48241d7779

Artiklar

TV: Galna bilder på vad som händer i bollträffen!

Vad händer när en golfboll träffar klubban "

Text: Michael Åhman • 2016-01-09 Uppdaterad 2019-12-11

Alla har vi väl någon gång tryckt på en golfboll, och märkt att den “sviktar”.

Av förklarliga skäl har vi dock ingen aning om hur mycket bollen “sviktar” eller komprimeras när den träffas av en golfklubba. Det kan ögat inte uppfatta. Lika lite vet vi vad som händer när bollen träffar ett hårt, fast föremål.

Men med höghastighetskamera kan det visas. Och det är lindrig sagt imponerande. Inte undra på att färgen flagnar och spricker på en golfboll som varit med ett tag.

Som en av rösterna i filmen säger: “Det är en sak att veta vad som händer – något helt annat att se det!

 

I den första filmen – som gjorts av USGA Research and Test Center i New Jersey – träffar bollen en fast stålskiva i 240 km/h (150 mph). Filmen är tagen med 40.000 bildrutor i sekunden.

I nästa film – kallad “The Moment of Impact” får vi se vad som händer vid klubbladet när bollen träffas. Filmen är gjord hos Titleists utvecklingsavdelning och filmad med 22.000 bildrutor i sekunden.

Filmen visar bollträffen vid flera olika klubbhastigheter. Det som Titleist utvecklare noterar att bollen komprimeras nästan lika mycket – oavsett klubbhastighet. (Och så får ni bortse från lite marketing-snack…)

Den sista filmen har lagts upp på Facebook av ett konto som heter UltraLinx. Vi har försökt hitta källan till filmen, utan framgång. Vi har dock läst kommentarer om att filmen är fejkad. Titta själv och avgör!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

A golf ball hitting steel at 150mph. Filmed at 70,000fps. Incredible.

Posted by UltraLinx on den 25 november 2015

Proffset spelar på fel bollar


”Det lät som ett pistolskott”


Sagan om succébollen


Text: Michael Åhman • 2016-01-09
ArtiklarBollarTitleistUtrustning
Scroll to Top