Artiklar

TIGER40/ Alla är vi drabbade av ”The Tiger Effect”

I dag – den 30 december – fyller Tiger Woods 40 år. Läs våra, andras och hans egna ord om en golfare som för alltid förändrade sporten.

Michael Åhman • 2015-12-30
TIGER40/ Alla är vi drabbade av ”The Tiger Effect”

TIGER WOODS

Född den 30 december 1975 i Cypress, Kalifornien.
Blev proffs: 1996
Segrar på PGA Tour: 79 (tvåa efter Sam Snead, 82 segrar)
Segrar på European Tour: 40
US Masters: 1997, 2001, 2002, 2005
US Open: 2000, 2002, 2008
British Open: 2000, 2005, 2006
PGA Championship: 1999, 2000, 2006, 2007
261 veckor som världsetta, augusti 1999-sept 2004
281 veckor som världsetta, juni 2005-oktober 2010
PGA Player of the Year elva gånger
Byron Nelson Award för lägsta snittscore åtta gånger.

Här är listan över alla utmärkelser

Tiger Woods är just nu rankad 416:e i världen, en bit bakom vår egen Mikael Lundberg. Han har inte vunnit en tävling på 28 månader, inte en major på 90 månader (drygt sju år) och om vi ska döma efter den begravningsmässiga tonen i hans presskonferens på Bahamas härom veckan så kan vi väl inte vänta oss att det vänder inom den närmaste tiden.

Men ändå håller ”The Tiger Effect” i sig. När han tävlar rusar publiksiffrorna på TV, publiksiffrorna fördubblas, sponsorerna flockas och tillochmed i shopparna säljs det mer reklamprodukter.

De som bäst kan beskriva ”The Tiger Effect” är TV-producenterna. Att producera en golftävling är inte enkelt. Massor av spelare och bollar ute på banan samtidigt, det är ett oändligt pussel under stark tidspress att bestämma vilken kamera och vilken spelare man ska visa.

Men med Woods på banan blir allt enklare: Alla vill se Tiger spela. Det vet TV-bolagen.

– Genom åren har han gett sändningarna en elektricitet som skapas av att han bara är med. Fansen är mer upphetsade, kommentatorerna är mer upphetsade och det går rakt igenom sändningen, säger Tommy Roy, som producerat golf för NBC Sports sedan 1993, till golfchannel.com.

2014 – när Tiger inte spelade – fick sändningarna från Masters sin lägsta TV-rating sedan 1993…

Och det var inte bara TV som påverkades. Tiger flyttade golfen i USA från femte sportsidan inte bara till sportens förstasida utan även på tidningens förstasida. Tiger var alltid ”the story” – oavsett om han vann eller förlorade.

Det finns andra mått på ”The Tiger Effect”. Ett sådant är pengarna. Under åren 1990-1996 steg prispengarna på PGA-touren med måttliga 3,4 procent per år. Efter Tigers rivstart till debut fram till 2008 steg prispotterna med 9,3 procent per år. Eller från 101 till 292 miljoner dollar.

I praktiken har Tiger mer än fördubblat prispengarna åt sina kollegor. Beviset? Efter Tigers berömda bilkrasch (”The Scandal”) sjönk prispengarna i PGA-touren med 2,3 procent de närmaste fyra åren.

Golf har under de senaste tjugo åren också blivit en ”atletisk sport” på ett helt annat sätt.

– Tiger förändrade hela spelet. Tidigare fanns inga atleter i sporten. Nu krävs det att du är topptränad för att kunna vara med i eliten, säger Steve Hamblin, vd för AJGA, American Junior Golf Association.

TIGER40/ Alla är vi drabbade av ”The Tiger Effect”
Där Tiger är, där är publiken. (Och säkerhetsvakterna).

Och magin håller i sig. När det blev klart att Tiger skulle spela Wyndham Championship i år – en tävling dit man försökt locka honom sedan 2001 – exploderade allt i Greensboro:

• Nyheten att Tiger skulle spela toppade alla morgonens pratshower.
• Reklamförsäljningen steg med 85 procent.
• Klädförsäljningen tredubblades och de specialbeställda Tiger-hattarna och -tröjorna var slutsålda på fredag morgon.
• Biljettförsäljningen online rusade med 300 procent.
• Publiksiffran på 143.000 var ett rekord i moderna tider.
• Arrangörerna fick fördubbla mediecentret för att rymma alla reportrar som plötsligt ändrat sina planer.

– Bäst av allt, utan tvekan, var att vi fick in betydligt mer för vår välgörenhet, säger Mark Brazil, vd för Wyndham Championship. The Tiger Effect, här också.

När Tigers stjärna nu dalar så står en trio redo att ta över. Men frågan är om någon av dessa blivit golfare om det inte varit för Tiger.

Jason Day hade fyllt 12 när han lånade Woods biografi av en klasskamrat. Boken ändrade hans liv. Sedan han läst den stod han över 30 timmar i veckan på rangen. I september i år nådde han målet som rankad etta i världen. Vem som var först att gratulera? Tiger Woods.

Rory McIlroy hade beundrat Woods under hela sin uppväxt. Beundrat på gränsen till besatthet. Som 9-åring skrev han ett brev till Woods och varnade honom: ”I´m coming for you”…

Och den tredje av dagens stora – Jordan Spieth – hade sannolikt spelat baseball precis som sin far, om inte ”The Tiger Effect” hade lockat in honom i golfen.

Men mest av allt har nog amerikanska juniorer inspirerats. På en vanlig juniortävling ser du massor av tonåringar som klär sig som Tiger, som rör sig som Tiger, som spelar som Tiger, som firar som Tiger och – mest otroligt – som pratar som Tiger!

För mer än tio år sedan sa TV-folket att ”Tiger inte bara får bollen att rulla – han är bollen”. På många sätt är det fortfarande så även om hans kropp håller på att svika honom.

– Han har skapat en helt ny publik. Alla vill se Tiger. Det är därför vi spelare vill ha Tiger tillbaka ut på banan. Han är fortfarande den som drar publik. Han behöver inte dominera, det räcker att han går ut och spelar, säger Davis Love III som vann Wyndham Championship.

Allt detta för en spelare som inför tävlingen var nästan två år bortom sin senaste topp-tio-placering. Det är som att publiken hoppas på ett under – att magin plötsligt ska återkomma. När Tiger inledde Wyndham Championship med att slå en lobbwedge direkt i hål skrek en hel värld ”He´s back! He´s back!”.

Det kallas för ”The Tiger Effect”, och det behöver inte vara alldeles sant.

 

Källor: TheGolfChannel, Golf.com, Sportintelligence, Forbes.com

 

Hur har du påverkats av ”The Tiger Effect”? Berätta i vårt kommentarsfält!

TIGER40/ ”Jag hoppas att Tiger inte har någon tidtabell”


TIGER40/ Tiger skriver om året som gått – och det som kommer


Tiger kan än: Magi på första hålet i Wyndham


16:e hålet, Masters 2005 – det blir inte bättre än så här!


Kolla in denna underbara film med 14-årige Tiger

Svensk Golf möter Tiger Woods (ur arkivet, 2008)
Scroll to Top