Johnny Högberg och hans kompisar trodde att deras t-shirt skulle väcka vrede hos amerikanska fans. Istället blev de glatt roade av tilltaget. Foto: Privat

19:e hålet

Svenskarnas t-shirt gjorde succé i Ryder Cup – tog oväntad vändning

Den provocerande nödlösningen uppskattades av amerikaner på plats i Rom.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-09 Uppdaterad 2023-10-09

Johnny Högberg visste att han skulle till Rom och se Ryder Cup redan för två år sedan. Han och hans kamrater skulle dessutom komma utklädda eller iklädda något speciellt, vilket de bestämt sedan långt tidigare. Men beslutet om vad det exakt skulle bli dröjde fram till veckan före avfärd.

– Vi visste ju att det kommer att vara väldigt många utklädda till alltifrån romerska soldater, Europa- och USA-kostymer, och de mest otroliga påhitt. Vi hade bestämt oss för att skaffa oss någon form av klädsel men de två år vi har haft på oss att planera försvann och med en vecka kvar så hade vi fortfarande inte någon lösning. Jag satt hemma vid köksbordet och funderade på något som skulle fånga fansens och spelarnas uppmärksamhet, berättar Johnny Högberg för Svensk Golf. 

Det blev en nödlösning med Phil Mickelsons huvud tryckt på t-shirts ihop med den laddade texten: ”I bet Phil is betting on Europe”.

– Min tanke var ju att vi skulle utmana amerikanerna lite, retas och på så sätt skapa uppmärksamhet. Nu blev inte resultatet sådant.

Amerikaner som var på plats älskade svenskarnas tilltag och var och varannan amerikan stannade för att ta bilder med svenskarna.

– Vi blev inbjudna i diskussioner, bjöds på dryck och fotograferades hundratals gånger. Rory McIlroy stannade till och läste uppmärksammat (och skrattade) inför sin putt på hål 3, berättar Högberg. 

Den oväntade vändningen

Ryder Cup-veckan blev lyckad och när kamraterna kom hem tänkte Johnny Högberg kolla på nätet efter bilder på fans och se om de sågs till och googlade därför frasen på tröjan. 

Då upptäckte han något chockartat.

– Ett aldrig sinande antal webbshopar som säljer mitt tryck på t-shirts, hoodies med mera. Det är dessutom så roligt hur de skriver vilka som varit med och tagit fram ”deras” original. Vi bar tröjan första gången första speldagen, alltså fredag 29 september och redan dagen efter fanns den att beställa på nätet. Någon av alla dessa som fotograferade oss var väldigt snabba på att göra business. Det är exakt samma tryck som de lyckats återskapa också.

Frasen på tröjorna anspelar på de rykten som omgärdar Phil Mickelson, som enligt en kommande bok ska ha satsat pengar på Ryder Cup när han var med som spelare. Mickelson har bemött anklagelserna och sagt att han aldrig satsat på att USA skulle förlora.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-09
19:e hålet19:e hålet
Rulla till toppen