Låt oss alla få ut första driven mitt i fairway den här säsongen. Foto: Getty Images

19:e hålet

5 golfslag vi vill slå när banorna öppnar

Den här säsongen ska bli den bästa någonsin. Dags att visualisera kommande drömslag.

Text: Svensk Golf • 2022-01-24 Uppdaterad 2022-01-24

Säsongsstarten kanske känns långt borta för många men det är lika bra att börja tänka på hur mycket bättre vi ska starta säsongen i år jämfört med alla tidigare säsonger. 

1. Fairwayträff på ettan

Att inleda med en risig drive på ettan brukar sätta en mörk ton för resten av säsongen. Och oftast blir årets första drive dålig för att vi tar en större risk än vanligt (för vad spelar det för roll, det är ju bara första rundan för året?). I år tänker du inte gå i den fällan igen, utan ha fullt fokus på att få ut bollen mitt i fairway med en bra sving i rätt tempo och rytm. 

2. Första 1,5-metersputten mitt i hål

Det är lätt att skylla på yviga vårgreener men handen på hjärtat, du vet att du själv aldrig riktigt håller skärpan tidigt på säsongen. Nu är det slut på det. Nu ska du sätta första 1,5-metersputten mitt i hål så att du får självförtroende på greenerna resten av året. 

3. En bra sving i sanden

Oavsett handicap är det ytterst få golfare utanför eliten som känner att greenbunkerslaget är något de behärskar till fullo. Allt bottnar med största sannolikhet i den där gången då vi för första gången missade sanden men träffade bollen och skickade en projektil rakt över green. Efter det har vi alla en inbyggd spärr som hämmar oss från att svinga fritt i bunkrarna och därför stannar vi av vid bollen och halvföser upp bollen. Inte i år! Nej, den här säsongen ser vi alla till att svinga igenom ordentligt, och om det kommer projektiler in i klubbhusområdena så gör det inget. Nästa gång limmar du bunkerslaget vid flaggan. För övrigt… varför har man ens bunkrar på banan och på övningsområden där det finns uppenbar risk att omgivningen bakom involveras i bollflykten? 

4. Det perfekta transportslaget

Greenen är utom räckhåll och du måste lägga fram dig. Den här säsongen ska du aldrig slå ett slentrianmässigt transportslag. Nej, i år ska du behandla dem som ett inspel. Ta ut en punkt i fairway, välja klubba med omsorg och fokusera stenhårt. Från och med nu ska inga transportslag duffas, toppas eller hamna i bekymmersamma lägen som får dig att ångra beslutat att inte gå för green. 

5. En bra miss

Flaggan står riktigt elakt ut mot kanten och är omgärdad av bunkrar och bekymmer. För många gånger tidigare har du försökt kapitalisera på ditt utmärkta utslag och känner återigen i magen att du vill utmana den här hålplaceringen och ha en kort putt för birdie. Inte i år. Nej, nu ska du likt proffsen göra gedigna riskanalyser och du kommer fram till att det inte är värt att sikta rakt mot hål. Istället tar du lite säkerhetsmarginal. Och eftersom du inte är golfproffs så lyckas du inte fullt ut med tekniken. Det är därför som den ökade marginalen du gav dig själv arbetar till din fördel och bollen ändå dras omedvetet in till flaggan. Plötsligt händer det, och du har en tap in för birdie. 

Bonus inför nästa säsong! 

Om jag bara…

  • … fokuserar på en enda sak i svingen.
  • … tar mig tiden att värma upp på riktigt.
  • … ser till att stretcha noggrant efter varje rond.
  • … tar en lektion.
  • … tar en klubba mer på inspelen.
  • … sänker tempot och svingar lugnt.
  • … ser till att dricka tillräckligt.
  • … äter bra före, under och efter ronden.
  • … ställer mig en timme i övningsbunkern (en sådan där projektilerna inte riskerar att träffa någon eller något).
  • … lär mig varför mina puttar alltid går snett/för långt/för kort.

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-01-24
19:e hålet19:e håletGolflistaLista
Scroll to Top