Den 32-åriga irländaren Rowan McCarthy lyckades med konststycket att göra både hole in one och albatross under en och samma rond // Foto: Instagram

Osannolik lycka

Gjorde hio och albatross samma rond – gick ändå på 84 slag

Irländare blev 22:a personen någonsin att lyckas med den magiska dubbeln.

Text: Martin Strömberg • 2022-01-11 Uppdaterad 2022-01-11

Chansen för en amatörgolfare att lyckas göra hole in one brukar uppskattas till en på 12 500.

Att göra en albatross är långt mer ovanligt, någonstans runt en chans på miljonen, enligt vissa beräkningar ännu mer sällsynt.

Irländaren Rowan McCarthy lyckades med båda bedrifterna under en magisk rond under en företagsgolf på Wembley Golf Club väster om Perth i Australien.

– Jag blev mest uppspelt när jag gjorde hole in one, albatrossen var mer som en chock, berättade McCarthy efter ronden.

Det började som en helt vanlig rond för 32-åringen och han vände på 45 slag, tio över par. En relativt normal öppning för McCarthy som spelar på 20 i handicap. Efter en trippelbogey på hål elva började det hända saker på det tolfte hålet. McCarthy slog en järnsjua från drygt 150 meter som studsade och sedan försvann. När gruppen kom fram till green ropade en av hans spelpartners att bollen låg i hål.

– Jag bara väntade på att han skulle säga att han skojade men det kom aldrig. Vi började hoppa och skrika så att jag tror hela golfbanan hörde oss.

Efter att ha gjort dubbelbogey på hål 13 och trippelbogey på hål 14 kom nästa chock. Efter en bra drive hade McCarthy knappt 170 meter kvar till hål och den punchade järnfemman tog en studs på en kulle framför green innan även den hittade ner i hål för en albatross.

– Den gick exakt som planerat och det är det som känns konstigast. Det hade varit mer sannolikt att jag träffat ett träd eller en sten och att bollen gått i hål. Jag är stolt över att det var två bra slag , sa McCarthy, som till slut signerade för 84 slag och 39 poäng på ronden.

Webbsajten doubleeagle.org för statistik över hur många som lyckas göra albatross och McCarthy är den blott 22:a spelaren någonsin i deras listor som lyckats med att göra både hio och albatross under samma rond.


Text: Martin Strömberg • 2022-01-11
19:e hålet19:e håletWembley Golf Club
Rulla till toppen