När du spelar golf kommer du höra eller säga dessa ord mer än en gång i karriären. Foto: Getty Images

19:e hålet

8 fraser vi älskar och hatar att höra på golfbanan

”Har du den?” är såklart med. Och de två sista har vi väl hört för sista gången nu?

Text: Svensk Golf • 2021-10-04 Uppdaterad 2021-10-04

Det är lätt att fastna i gamla bunkerspår när man spelar golf. Floskler och fraser som man tyckte var toppen när man först hörde dem, men som sedan ältas till förbannelse. För även om kompisarna i golfgänget tröttnat på dem så kan dessa väl begagnade fraser komma fram rent reflexmässigt när man spelar med en ny bekantskap.

Här är 8 fraser vi både älskar och hatar att höra på golfbanan.

”…Ett!”

Du råkar putta ner bollen från peggen och böjer dig efter bollen. Först då får du höra en av medspelarna yttra den tröttaste frasen i golf, som alltid är lite fördröjd, som om medspelarna har svårt att bestämma sig sinsemellan vem som ska säga det. Att det kommer sägas är gjutet… … ”…Ett!”

”Har du den?”

Spelaren som slår har fullt fokus på svingen och tappar bollen direkt efter träff. Orden kommer som ett brev på posten och ansvaret lämpas över på spelkamraterna. Om de inte heller ”har den” så kan det uppstå en märklig stämning i bollen där spelaren som slagit snett blir sned på de som missade att följa bollen.  

”Never up, never in!”

Ja, birdieputten orkade inte hela vägen fram och gick således inte i hål. Det värsta med den här sägningen är att de som förmedlar den nästan alltid har ett fostrande tonfall som ska upplysa världen om att inga korta puttar går i hål. När frasen uppfanns var det bara en gliring som nu övergått till osunt förnuft.

LÄS MER: 8 golfslag vi alltid ger oss på (men inte borde)

”Jobba!” och ”Sitt, sitt, sitt!”

Du känner det direkt, den där bollen kommer aldrig nå fram. Du väljer att skrika åt den att ”Jobba!”. Notera att du sällan skriker mer än en gång. Men om du känner att slaget kommer gå för långt då är det alltid i tre som du skriker på bollen: ”Sitt! Sitt! Sitt!

”Om du tagit en klubba till så hade du nått över”

Återigen är det de fostrande golfarna som är i farten. De kan inte hålla sig utan måste förklara sakernas tillstånd. Notera att det aldrig är de allra bästa spelarna som säger detta. De håller tyst och sköter sitt.

”Jag har den! Men du ligger inte bra”

Det är naturligt att inte vilja ge golfkompisen falska förhoppningar och därför följer vi snabbt upp det positiva att bollen hittats, med en negativ information om läget. Tänk så här: Att bollen hittas ger energi (som kanske kommer behövas från läget hen står framför). Den glädjen har din kompis med sig när hen kommer fram till det bedrövliga läget. Om du redan från början förmedlar negativa besked kommer också spelaren att fyllas med dåliga känslor. 

LÄS MER: 7 saker som borde (ska!) finnas i alla golfbagar

”Bra slag, det är du igen!”

Spelar ingen roll om det var ett dåligt eller bra slag. Denna ironiska fras dyker upp i alla sammanhang. Oftast är det den spelaren i bollen som har bäst hålscore på gång som öppnar munnen.

”Bra andraserve!”

Att vinna en boll i tennis blir såklart svårare om det är den mer kontrollerade andraserven som sätts i spel. Men att behöva slå iväg sitt tredjeslag från tee i golf är inte att jämföra, hålscoren är oftast förstörd medan tennispoängen går att vinna. Och ja, här är det återigen de fostrande spelarna som är framme och påpekar saker i tron om att de berömmer, men egentligen bara stör.     Text: Svensk Golf • 2021-10-04
19:e hålet19:e håletGolfhumorGolflista
Scroll to Top