Sean Connery, 1962. Foto: Getty images

St Andrews

Sir Sean Connerys aska ska spridas på golfbana

Enligt Micheline Roquebrune, Sean Connerys änka, ska tidigare Bond-skådisens aska spridas där han trivdes som bäst: på golfbanan.

Text: Jesper Johansson • 2021-01-04 Uppdaterad 2021-01-04

Än är det inte säkert vilken golfklubb eller vilka golfklubbar det kommer att bli. Men om Roquebrune själv får välja blir det på Old Course i St Andrews och Bruntfield Links i Edinburgh. Sir Sean Connery var nämligen medlem i Royal & Ancient Golf Club of St Andrews och spelade regelbundet på Old Course. Men han växte upp bara ett stenkast från Bruntsfield Links, en av världens äldsta golfbanor, och han studerade på Bruntsfield Primary School.
– Han var som lyckligast på en golfbana, så, så fort det går att resa på grund av pandemin kommer vi att resa till Skottland och ta med oss askan av Sean. Jag hoppas kunna sprida dem på golfbanorna i Skottland eftersom han älskade att spela där, säger Micheline Roquebrune som var gift med legenden i över 40 år.

Connery spelade James Bond i sex olika filmer och somnade in i sitt hem på Bahamas i oktober 2020 efter en tids sjukdom. Utöver James Bond-filmerna spelade han också bland annat i The Rock, The Hunt for Red October och Indiana Jones And The Last Crusade. I en av Bond-filmerna, Goldfinger, spelar han golf som karaktären James Bond. Det var faktiskt för den scenen som han lärde sig spela – och fastnade för spelet. I sin självbiografi, ”Being a Scot”, skriver han:
”Jag började ta lektioner i närheten av filmstudion och fastnade direkt för sporten. Snart skulle det nära ta över mitt liv. Jag började se golf som en metafor för livet, då du i golf spelar själv och tävlar för dig själv och ständigt försöker förbättras. Om du fuskar är du en förlorare, eftersom du fuskar och ljuger för dig själv”.

Bra sagt av Sir Sean Connery, som alltså snart sprids över några eller någon av Skottlands – och världens – äldsta golfbanor.


Text: Jesper Johansson • 2021-01-04
19:e hålet19:e håletOld Course St AndrewsR&ASean Connery
Scroll to Top