134th Open Championship Previews Day 1

13 läskiga utslag

Så här i Halloween-tider har Golf Digest sammanställt en lista med 13 läskiga utslag från proffstourernas banor.

Text: Jesper Johansson • 2016-11-01 Uppdaterad 2016-11-01

Det är en läskig tid på året. Mörkret kommer tidigare för varje dag och vad passar då inte bättre än att läsa om 13 av de absolut läskigaste golfslagen från världens främsta banor?

Det är Golf Digest som sammanställt listan över de läskiga hålen. 

Här är de:

13 läskiga utslag
Foto: Getty Images

St Andrews Old Course, Hål 17.

Golf Digests motivering: Under den inledande rundan av The Open 2015 var snittscoren på par 4-hålet 4,8 slag. Vilket inte är så underligt, med tanke på att hålet är 411 meter långt och kräver ett utslag över ett hotell till en dold fairway som omringas av högt gräs. Dessutom är greenen bevakad av en bunker som är svårare att fly ifrån än de flesta fängelser.

 

Doral Blue Monster, Hål 18.

Golf Digests motivering: I flera år har Blue Monsters avslutningshål varit just ett monster. Men efter Donald Trumps renovering av banan för 250 miljoner dollar är hålet ännu mer skräckinjagande. Fairway är nu ännu smalare och har gjort att fler bollar hamnar i sjön. Under torsdags- och fredagsrundan av WGC-Cadillac Championship 2015 gjordes fyra birdies på 145 försök. Dessutom gjordes 69 bogeys eller värre.

13 läskiga utslag
Foto: Getty Images

Augusta National, Hål 12.

Golf Digests motivering:  Många drömmar om den gröna kavajern har drunknat i Rae’s Creek, precis framför Augusta Nationals tolfte green. Virvlande vindar gör inte bara golfslagen svåra, utan sätter även igång tankeverksamheten hos proffsen. Tvåfaldige US Masters-vinnaren Ben Crenshaw skyller på att det är en gravplats för USA:s ursprungsbefolkning. ”Ibland handlar det om vidskeplighet. När det börjar blåsa upp samtidigt som bollen är i luften och får den att landa i vattnet säger klubbens caddies att andarna tog bollen.”

 

13 läskiga utslag
Foto: Getty Images

Bethpage Black, Hål 4.

Golf Digests motivering: Hur kan det här 472 meter långa par 5-hålet – ett av de svåraste i USA – vara banans näst svåraste hål enligt slopen? För att det är lättare än det ser ut. Som om inte 472 meter var långt nog måste man addera ungefär 100 meter då hålet spelas kraftigt uppför. Dessutom får det man ser från tee den modigaste spelaren att darra vid addresering. Slå till vänster, och du är i en enorm bunker. Slå till höger, och du är i tjock ruff. För att komma framåt på hålet måste du slå över en enorm bunker mitt på fairway och greenen, ja – den är omringad av sand.

TPC Sawgrass, Hål 17.

Golf Digests motivering: ”Det är som att ha en rotfyllning inplanerad vid 15.00. Du tänker på det hela morgonen och mår dåligt hela dagen. Och du vet att förr eller senare måste du dit”, sa Mark Calavecchia om det 17:e hålet på TPC Sawgrass.

 

13 läskiga utslag
Foto: Getty Images

Kiawah Island Ocean Course, Hål 17.

Golf Digests motivering: När Golf Digest gjorde en lista över de 20 svåraste banorna i USA sa en av de i panelen: ”Jag tycker att hål 17 är det svåraste par 3-hålet i hela världen. När det blåser, var försiktig”. Det 211 meter långa hålet gör de flesta lite skakiga.

13 läskiga utslag
Foto: Getty Images

Carnoustie, Hål 18.

Golf Digests motivering: Eller, som hålet är mer känt som, platsen där Jean Van De Veldes kollaps ägde rum. Se kollapsen här!

 

Whistling Straits, Hål 13.

Golf Digests motivering: Tack vare en stark medvind på söndagens runda av PGA Championship 2015 lyckades Bubba Watson slå förbi det 373 meter långa hålet. Men låt det inte lura dig: ”Cliff Hanger”, som hålet kallas, är en av de tuffaste utmaningarna inom mästerskapsgolf. Ett utslag som inte är rakt kommer att landa i sand. Samma sak gäller vid inspelet – men där landar slag till höger dessutom i vatten.

 

Oakmont, Hål 1.

Golf Digests motivering: Att slå det första slaget för dagen är alltid svårt. Att göra det på ett 440 meter långt par 4-hål med åtta bunkrar runt fairway och ytterligare två vid green är rena mardrömmen. 

 

13 läskiga utslag
Foto: Getty Images

Pebble Beach, Hål 8.

Golf Digests motivering: Att se ut över Stilla havet får dig att tappa andan. Sedan ska man slå en boll över havet, och då tappar man också andan – men av en annan anledning. En välslagen drive kan rulla förbi fairway och ner i vattnet. Och greenen är bevakad av fyra bunkrar. Glöm att försöka göra par; att behålla bollen är utmaningen. 

 

Coeur d’Alene Golf Resort, Hål 14.

Golf Digests motivering: Fakta: 80 pocent av alla läskiga filmer utspelar sig i närheten av en sjö. Addera ett 200 meter långt slag mot en flytande green, och vi håller oss en bra bit ifrån den här banan.

 

Pine Valley, Hål 5.

Golf Digests motivering: Många av Pine Valleys hål lämnar inte mycket utrymme för misstag, banans hål 5 är inget undantag. Det 200 meter långa par 3-hålet kräver ett utslag över vatten och bunkrar till en smal, sluttande green. Med tanke på att det dessutom är uppför är en bogey bra på det här hålet.

13 läskiga utslag
Foto: Getty Images

Legend Golf & Safari, Hål 19.

Golf Digests motivering: Världens längsta par 3-hål är hela 361 meter långt och utslagsplatsen från Hanglip Mountain går bara att nå via helikopter. Bollen är i luften i nästan 20 sekunder. Wow.

Text: Jesper Johansson • 2016-11-01
19:e hålet19:e håletAugusta NationalBanor & resorCarnoustieOakmont CCPebble Beach Golf LinksPine Valley Golf ClubSt Andrews Links
Rulla till toppen