Landslagscoachen Fredrik Wetterstrand om laguttagningar. Arkivbild: Göran Söderqvist

Krönika

Wetterstrand: När coachen måste göra ett val

”För det första skulle jag aldrig kunna tänka mig att vinna ett guld om inte alla varit delaktiga.” skriver Fredrik Wetterstrand

Text: Fredrik Wetterstrand • 2023-05-25 Uppdaterad 2023-05-25

Fredrik Wetterstrand är landslagscoach och tränare på Golfgymnasiet i Halmstad. Han har skrivit krönikor och böcker om träning och prestations­utveckling inom golf i över 20 års tid.

Krönikan publicerades i Svensk Golf nummer 4, 2023. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

Den klart största baksidan med att vara landslagscoach är laguttagningarna. De flesta amatörtävlingar är annars enkla ur den aspekten. De som har kvalat sig in eller har tillräckligt bra världsranking kommer med. Men till ett lag-­EM ska däremot sex spelare tas ut. I VM är det bara tre spelare från varje land. Ibland kan vi också få skicka iväg en eller två spelare som får möjlighet att spela en proffs­tävling eller stor internationell tävling. Då måste vi också göra ett val.

Det enklaste vore naturligtvis att gå efter rankingen. Då skulle inga diskussioner uppstå, och som coach skulle man slippa motivera sina uttagningar och därmed inte bli ifrågasatt. Det finns dock flera problem med att låta rankingen styra. Till att börja med hade en högst begränsad grupp fått spela väldigt många tävlingar, medan de som ligger strax bakom hade fått betydligt färre. Dessutom hade det varit betydligt svårare att skapa någon form av laganda. När alla i laget går omkring och tänker att ”det är faktiskt bra för mig om det går dåligt för dig” är det upplagt för dålig stämning. Vi tror på att det är enklare att utvecklas i en grupp om man hjälps åt.

På ett mer övergripande plan är golflandslaget en utvecklings-­ och utbildningsverksamhet. Vi försöker hjälpa unga amatörer att nå höga framtida mål. OS­-medaljer, majorsegrar och delta­gande i Solheim Cup och Ryder Cup är viktigare än att vinna lag­-EM för amatörer. De täv­lingar som spelas inom ramen för landslaget kan därmed i stor utsträckning liknas vid utma­nande lektioner.

Därmed inte sagt att tävling­arna är oviktiga. Tvärtom. Ju mer spelaren ser tävlingen som en utmaning, desto större för­beredelser kommer att göras. Och ju mer man laddat inför tävlingen, desto större lärdomar kan dras inför framtiden. För spelaren finns det ingen vik­tigare tävling än den som ska spelas just nu. Vi sätter målen högt, spelar för att vara i toppen och efteråt får vi se vilka lärdo­marna blir.
När vi gör uttagningar är det därför viktigare att fundera över vem som har mest att lära av att vara med på tävlingen. Helt enkelt, vem har störst behov? Om den bäst rankade spelaren redan spelat ett antal tävlingar på denna nivå finns det troligen en annan spelare som har mer att lära här.

Vi tror oss också ha ett hum om vad som krävs för att nå toppen på de högsta tourerna. En av våra uppgifter vid ut­tagningar är också att fundera över vilka som har de beteenden som vi upplever rimmar med långsiktig utveckling. Det kan handla om allt från fysträning, lära av misstag, våga fråga, följa en plan, träningsmängd eller att utvärdera sin insats.

Kortfattat kan man säga att uttagningar görs utifrån behov och beteenden. Men det innebär inte att vem som helst kan bli uttagen. Vår erfarenhet är att ett steg i taget är snabbaste vägen till toppen. Att utsätta någon för ett för stort steg kan innebära ett misslyckande som blir för­ödande.

Även inom ett lag­-EM görs ut­tagningar. Vilka fyra ska spela foursome? Vilka fem ska spela singel? De senaste tio åren har vi tagit mängder av EM-­medaljer, framför allt guldmedaljer, uti­från principerna att alla spelar lika mycket och vi byter four­some­partner varje match. Inga andra länder gör så. De toppar sina lag. Att toppa laget har flera nackdelar. För det första skulle jag aldrig kunna tänka mig att vinna ett guld om inte alla varit delaktiga. Det är roligare att vin­na om alla hjälpts åt. För det an­dra vill jag inte att de ska spela slagspelskval eller matcher med känslan av att rundan avgör om du blir uttagen till nästa match.

Efter att ha varit coach på över tio lag-­EM är jag väldigt glad att vi följt dessa principer. Om vi hade toppat laget varje gång hade Maja Stark suttit på bänken väldigt många gånger. Hon var femma eller sexa i laget under flera EM. På bänken hade Maja troligtvis inte lärt sig allt det där som tagit henne dit hon är nu.


Text: Fredrik Wetterstrand • 2023-05-25
NyheterFredrik WetterstrandKrönikaNyheterSwedish Golf Team
Scroll to Top