Akta dig för älven

Avestas kuperade terräng frestar och förleder.

Akta dig för älven
Hål: 18 Greenfee: 380–420 kronor Spelklar: 1963 Arkitekt: Sune Linde Hemsida: avestagk.se //Foto: Svensk Golf
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vi måste ha missat en vägskylt, tänker vi och undrar varför vi står parkerade under en lift­stolpe. När vi kliver ur bilen och blickar ner mot älven förstår vi.

Vintertid svänger utförsåkare ner för branten, bromsar upp på tians fairway och ställer sig i liftkön. Sommartid parkerar vi golfare mitt i slalombacken, tar vår bag och ger oss ut i snäppet flackare, men ändock dramatisk terräng.

Avesta GK spelas i en kuperad sluttning vid Dalälven. Vissa hål ligger på gammal älvbotten vilket stundtals ger dramatiska höjdskillnader.

Här mejslade Sune Lindes arkitektpenna fram en skogs- och parkbana i början av 1960-talet. Naturen dikterade villkoren och resultatet blev en varierad bana med många doglegs som premierar positionsspel från tee till green. Att ligga på rätt sida är viktigt för att kunna ta sig an de ofta spännande greenområdena där flaggorna kan sitta retfullt till på undulerade greener.

Första nio spelas primärt ovanför älven. Först i öppen äng och sedan i tät skog. Här fastnar vi främst för hål 2, par 5, med utslag från hög höjd. Hålet svänger sedan vänster upp mot en upphöjd green. På trean får vi första smakprovet på Avestas främsta styrka, partreorna. Trean är långt och spelas över en sänka mot en välgarderad green av bunkrar. Skogshålen som följer ger inte samma golfglädje men vi imponeras av de jämna och lättputtade vitgröegreenerna. På åttan, par 3, får vi återigen upp pulsen. Fallhöjden mot en svårprickad green är rejäl och från tee får vi en ypperlig utsikt. Utslaget tar oss ner till älvhålen och första nio avslutas med en kort och taktisk parfyra i härlig parkmiljö.

Sista nio inleds i samma parkkostym. Här imponeras vi av nästa par 3, tolvan, alldeles vid älven. Omgivningen är underbar och stillsam och det korta, roliga hålet är inspirerande. Det skeva 13:e hålet, som känns som en arkitektonisk nödlösning, tar oss upp från älven till höjden igen. Där väntar taktiska skogshål och banans starkaste parti som inleds med hål 14, par 5, genom skogen och avslutas med hål 16, också det par 5, nerför där driverentusiaster kan dra på.

När vi summerar ronden på klubbens stillsamma terrass konstaterar vi att det är lätt att bli ovän med Avestas straffande layout men att de tillfällen du lyckas känns väldigt tillfredsställande.