Håller Francesco Molinari undan för Tiger Woods och de andra på söndag? // Foto: Getty Images

Tournytt

KRÖNIKA: Orkar vi mer? – Klart vi gör!

AUGUSTA. Ledarbollen. Åskan. Vinden. Tigern. Det här blir ett Masters att minnas, skriver Olof Åsgård.

Text: Olof Åsgård • 2019-04-14 Uppdaterad 2019-12-12
KRÖNIKA: Orkar vi mer? – Klart vi gör!

Efter lördagens “Moving Day” i The Masters Tournament på Augusta National kan vi inte be om mer underhållning. Det räckte. Men det kommer mer. Var så säker.

Under lördagen fick vi allt och lite till – igen, för fredagen var ju inte händelsefattig den heller. Tiger Woods levererade i huvudrollen men överskuggades ändå av Francesco Molinari som stod för en imponerande insats i birollen.  

Tiger Woods gick ut ett slag bakom ledningen och publikvrålen ekade ännu högre än under fredagen när Woods sänkte birdieputtarna. Woods är precis där han behöver vara för att erövra sin 15:e majortitel. 67 slag, totalt 11 under par, gjorde att Tiger Woods rörde sig upp på ledartavlan till en delad andraplats.

Tidigare på lördagen tryckte Tony Finau gasen i botten inledde med tre raka birdies, vände på 30 slag (-6) och när han var klar skrev han under ett bogeyfritt scorekort med 64 slag slag på sista raden och avancerade från delad 16:e till delad andraplats.

Bakom dem gick Francesco Molinari och lunkade. Men Molinari är bra på att lunka och gjorde precis som man ska göra på Augusta National och The Masters.

Gör inte bort dig på första nio. Molinari gick två under par där.

Spela bättre än alla andra från tian till 15. Molinari gick fyra under på de hålen.

Gör inga onödiga missar på 16, 17 och 18. Molinari gjorde tre par, varav en synnerligen kompetent räddning från greenbunkern på 18:e.

Efter 54 hål har italienaren bara noterats för en bogey. På elvan första varvet. Bara en gång tidigare (Stuart Appleby, 2001) har en spelare bara mäktat med en bogey genom 54 hål.

14 birdies, en bogey och resten par. När han vann The Open Championship förra året tappade han inte ett enda slag mot par två sista ronderna. Francesco Molinari gör sitt jobb och han gör det bra.

Han leder på 13 under par och spelar i ledarbollen på söndag med Tony Finau och Tiger Woods.

Tiger Woods.

Ja, det räcker nästan med att läsa hans namn.

Hur är det möjligt? Är det här verkligen tredje majorn i rad han sätter sig i slagläge? Hur kan han inte påverkas av publikens orimliga förväntningar på honom?

Han älskar det förstås. Uppmärksamheten driver honom och han har haft mer träning än någon annan spelare i toppen av att stå i rampljuset, i stort sett hela sin karriär.

Nu har han skaffat sig ett drömläge att vinna en femte grön kavaj.

Det största hindret som står i vägen för det är sannolikt den lunkande italienaren, som stod i vägen för Woods i The Open förra sommaren och sen igen under Ryder Cup i Paris. Varken Tiger Woods eller någon annan kan räkna med att Molinari kommer ge bort några slag i onödan. Klungan kommer behöva jaga honom och göra fler birdies.

Men de som jagar kan få hjälp från oväntat håll. Studerar vi väderrapporten ser det ut som att vindstyrkan kommer öka avsevärt, hittills har det ju varit osedvanligt snälla förhållanden. Även om Molinari är skickligare än de flesta på att kontrollera sin bollflykt så kan kraftig vind göra att han får betydligt längre in på vissa inspel än han önskar.

Den överhängande risken för åska på söndag eftermiddag är också anledningen att tävlingsledningen beslutade att göra om spelschemat. Första bollarna slår ut klockan halv åtta lokal tid. Det blir start från två tee och de spelar i trebollar.

Allt annat än en vanlig söndag i The Masters alltså.

Men det här kommer bli en högintressant upplösning. Var så säker.

 

Svensk-spaning:
Bra, Henrik Stenson. 67 slag, personbästa på Augusta.
Bra, Alex Norén. Väljer att se positivt på att han får spela fyra varv på Augusta trots att hans sving inte är som han vill. Rätt inställning och förhoppningsvis viktiga erfarenheter inför framtida Masters.

Poulter-spaning:
Engelsmannen stod för en imponerande insats som Tiger Woods spelpartner. 68 slag tredje ronden och delad femma. Ian Poulter har inga problem med att stå i centrum. Han gillar det, även om någon annan  får mer av uppmärksamheten. Poulters spel värmde många patron-hjärtan på lördagen och hans applåder och birdievrål var till slut nästan lika höga som Tigers. Men bara nästan.

Jeff Knox-spaning:
Jeff Knox, ständig markörspelare i The Masters när ett ojämnt antal spelare går vidare, spelade med Eddie Pepperell tredje ronden. Pepperell vann (72 mot Knox 74:a) och konstaterade efteråt att det måste betyda att han är bättre än Rory McIlroy som förlorade mot Knox när han gick markör åt nordirländaren 2014.



Text: Olof Åsgård • 2019-04-14
TournyttFrancesco MolinariTiger WoodsTony FinauUS Masters
Scroll to Top