”Jodå, det lutar lite här” //Foto: The Masters via Youtube

Tournytt

SPANING FRÅN AUGUSTA: Inte bara ett hål i marken

AUGUSTA. I väntan på att spelet skulle dra igång fastnade jag vid liveteve-feeden från 15:e green där inte mindre än 15 man stod och diskuterade, provputtade, mätte och till slut satte hålborren i marken.

Text: Olof Åsgård • 2019-04-13 Uppdaterad 2019-12-12
SPANING FRÅN AUGUSTA: Inte bara ett hål i marken

Tee and Cup Committee har ett speciellt ansvar under The Masters på Augusta National.

De sätter alla flaggor och flyttar alla teemarkeringar.

Eftersom jag spenderat många timmar på en gräsklippare vet jag vad jag pratar om – att byta hål tar normalt två minuter och det gör den som klipper greenen. Oftast går det bra och sällan sätter man flaggor som får medlemmar att slita sitt hår. Men det händer.

På tourtävlingar är det mer noggrant och på Augusta National är det ett arbete som kräver 15 personer.

Medan jag väntade på att lördagens spel skulle dra igång fastnade jag vid liveteve-feeden från 15:e green där inte mindre än 15 man stod och diskuterade, provputtade, mätte och till slut satte hålborren i marken.

Tre medlemmar i grön kavaj var med. Han som skulle göra själva grovjobbet, “håla” var inte medlem och stod på foregreen och studerade hur männen gick runt med måttband, kollade lutningen med vattenpass och provputtade mot den tänkta placeringen.

Efter 15 minuters fix och trix var det äntligen dags för banarbetaren att göra sitt jobb. Det gick bra och övervakades noggrant.

Sen skulle hålkanten målas vit. Det övervakades såklart också och inspekterades på nära håll efteråt så att ingen färg hamnat på gräset.

Själva flaggan sattes i 20 minuter efter att första gröna kavajen beträdde den nyklippta greenen. Sen gick alla vidare till nästa green för att göra samma procedur.

Att de gör så här kan te sig märkligt men på Augustas dramatiska unduleringar gäller det att ha hängslen och livrem så att bollen ska kunna ligga kvar invid flaggan och inte rulla iväg för långt.

Så här går det till när Augusta National förbereder banan för The Masters:


Text: Olof Åsgård • 2019-04-13
TournyttUS Masters
Scroll to Top