KRÖNIKA: Är det nu det händer?

AUGUSTA. Om ni inte redan gjort det. Se till att ställa in alla andra helgplaner och sova ut så ni är pigga när musiken drar igång. Bättre chanser än så här kan Tiger Woods inte räkna med att han ska få igen. Inte vi heller, skriver Svensk Golfs utsände Olof Åsgård i sin krönika.

KRÖNIKA: Är det nu det händer?
Tiger Woods har höjt pulsen rejält i årets Masters. //Foto: Getty Images
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Tiger Woods har satt sig i en bra position i The Masters inför helgen. Drömmen om en femte grön kavaj och 15:e majorseger lever i allra högsta grad. Det märks här på plats och besökarna, patrons som de kallas här, börjar våga tro på och tala om det – Tiger kommer ta hem det här!

Patrons på Augusta National är ärliga och artiga. De applåderar och tjoar inte i onödan.

Par ger dig en snabb och artig applåd. Sen finns det birdievrål, eaglevrål och nästan HIO-vrål.

Det är en klar skillnad på dessa och detta gäller även Tiger Woods.

Men de publikvrål han framkallar är betydligt högre än alla andra och under fredagsronden kunde ingen på Augusta undgå att Tiger Woods gjorde en ordentlig attack mot toppen av ledartavlan.

Eftersom ingen får ta med sig mobilen in på området och det saknas stora tv-skärmar som rullar repriser  har publiken på plats dålig koll på vad som sker på andra hål.

Men alla hör om Tiger Woods gör något bra och varje gång de vänder hans siffror på den stora ledartavlan vid 18:e green efter en birdie kommer ett Tigervrål till som ekar genom tallskogarna. Och ett till när det skrivs upp på tavlan vid entrén till banan.

Det känns verkligen i den fuktiga Augustaluften att något stort kan vara på gång. Alla är på tå och när andra publikfavoriter som Rory McIlroy och Jordan Spieth inte ligger lika nära toppen är det inget snack om vem som är kung bland alla patrons.

Det får ledarkvintetten Francesco Molinari, Jason Day, Brooks Koepka, Adam Scott och Louis Oousthuizen helt enkelt finna sig i.

Spelarna i ledningen och en drös andra - hela 22 stycken är inom fyra slag från toppen - är bra med till helgen har såklart kvaliteter för att dra ifrån och grusa Tiger Woods chanser. 

Men Tiger är het. Tiger ler. Tiger knyter näven och eldar på publiken.

Hur är det där hemma förresten? Någon som ropat Let's go Tiger i soffan än? Någon som vågat säga att han kommer vinna? Någon som börjar tveka på sin självklara slutsats att Tiger kommer stanna på 14 majors?

Jag tror att han har stora chanser att vinna det här. Han är inte klar än. Han sa tidigare i veckan att han inte känner att han måste vinna fler majors men att han väldigt gärna vill göra det. Efter den här starten tror jag att han känner att han bara måste vinna nu.

Sedan han kom tillbaka förra året efter sin ryggoperation 2017 har det blivit fyra majorsstarter.

Han var delad 32:a här på Augusta förra året och missade kvalgränsen i US Open. Han var en kort stund i ensam ledning under sista ronden i The Open Championship på Carnoustie men tappade till en delad sjätteplats. Och han gjorde ett gediget försök sista ronden för att nå ikapp Brooks Koepka i PGA Championship men slutade tvåa.

Två topp 10-placeringar i de två senaste majortävlingarna, bara ett år efter att han genomgick en steloperation i ryggen.

Att Tiger Woods redan i det här skedet bara är ett slag bakom täten är lovande. I The Open Championship och PGA Championship fick han trots godkända torsdags- och fredagsronder ändå jaga betydligt mer mark under helgronderna.

Nu är han halvvägs och har gjort en mer än godkänd insats. Han har levererat och segern i Tour Championship förra året gav honom självförtroende och en tro på att han kan vinna stora tävlingar igen.

Han har väckt alla patrons på Augusta till liv. Han håller golfare världen över vakna om natten.

Om det är någon som gillar att vara i den här positionen så är det Tiger Woods. Han har inte vunnit en major sedan US Open 2008 men det tror jag spelar mindre roll i helgen och jag tror att spelarna i getingboet i toppen kommer få höra en mängd Tigervrål eka framför dem under lördagsronden och sedan bakom dem på söndag.

Så, om ni inte redan gjort det. Se till att ställa in alla helgplaner som inte involverar The Masters. Stäng av väckarklockan och se till att sova ut så ni är pigga. För bättre chanser än så här kan Tiger Woods inte räkna med att han ska få igen.

Inte vi heller.

Jag hoppas Tiger vinner!
Ja
44
20
Nej