The Masters – Preview Day 1

Tournytt

Avslappnad Alex Norén redo för Masters

Alex Norén kommer bättre förberedd till årets The Masters Tournament på Augusta National.

Text: Olof Åsgård • 2019-04-08 Uppdaterad 2019-12-12
Avslappnad Alex Norén redo för Masters

Alex Norén är på plats för sitt tredje The Masters. Norén, som har två missade kvalgränser som facit på Augusta National, tycker att han kommer mer förberedd till årets upplaga än de två senaste åren.

– Det känns bra att vara här och jag börjar känna banan bättre. Jag har haft lite problem hittills i år. Drivarna har varit ganska bra men jag har inte haft så bra järnslag eller wedgar så de har jag jobbat mycket på och det är skönt att komma hit och slå de slagen. Det är en sak att göra det på andra banor och rangen men att komma hit och få de här slagen tidigt är viktigt, säger Alex Norén när vi möter upp honom under stora trädet vid klubbhuset efter hans inspelsvarv på måndagen.

Intrycket är att Norén är mer avslappnad och fokuserad inför uppgiften.

– Det är lätt att förstora upp saker och ting så jag försöker göra den här veckan lite mer till en vanlig tävling. Första gångerna är det mycket nya regler och saker runtomkring. Det var för mycket sånt första gången jag var här.

Förberedelserna började redan förra veckan med två givande inspelsvarv på Augusta tillsammans med världstvåan Dustin Johnson och en lokal caddie med 20 års erfarenhet som gav många tips.

– Det var riktigt bra. Man måste gå Augusta ett par gånger för att lyckas. Det är skönt att bara gå och snacka om vilka slag man slår och om hur man tänker om olika hål. Till exempel på 13 (par 5), Dustin gillar driver från tee, jag spoon. Idag slog jag driver och hade bara en järnnia kvar på andraslaget men jag tror att jag kommer slå spoon på tävlingsvarven för att helt ta bort träden ur spel.

Att missa kvalgränsen i sina två första The Masters är inte ovanligt och Alex Norén är långt ifrån ensam. Augusta ställer annorlunda krav på spelarna som kan ta tid att vänja sig vid.

– Jag har inte träffat tillräckligt många greener och är du lite ur position med järnen så blir det svårt. Greenerna är ganska stora men det är små ytor som du måste träffa på inspelen. Om du är mellan två klubbor på andra tävlingar finns det oftast en möjlighet att slå inspelet till en annan säkrare position. Här på Augusta finns inte de ytorna.

 

Avslappnad Alex Norén redo för Masters
US Open-mästaren från 2005, Michael Campbell, passar på att ta en selfie med en avslappnad Alex Norén i pressfållan. //Foto: Christer Höglund

Inför The Masters har Norén prioriterat att få till rätt känsla och bollflykt med mellanjärnen.

– Banan är inte superlång men det är väldigt få wedgar in. Om du inte lägger upp dig för wedgeinspel på parfemmorna är det är inte mer än två-tre hål där du har wedge kvar på inspelet, säger Norén.

Puttning är Noréns starkaste vapen och han vet att bra puttning är viktigt på Augustas kraftigt undulerade greener. Främst gäller det att pricka rätt position på greenerna och se till att sätta tillräckligt många puttar från medeldistans för att ha en chans. Och även de kan vara extremt luriga på Augusta.

– Du kan behöva sikta 1,5 meter vid sidan av hålet på tremetersputtar. Det är mycket snack om att greenerna är snabba och att det är en puttävling men jag skulle mer säga att den som spelar bäst tee till green vinner. På andra banor har du ofta möjligheten att slå dig sex meter vid sidan om flaggan. Här kan du behöva träffa en yta inom cirka tre meter. Allt utanför kommer rinna ifrån och leda till 15-metersputtar, så det är superviktigt att vara bra på de långa puttarna eftersom du vet att du inte kommer träffa alla optimala ytor, säger Norén.

Vad är målet med veckan?
– Jag har aldrig hållit på med målsättningar, bara att alltid försöka få till spelet så bra som möjligt. Slå så bra slag man kan, putta så bra man kan, chippa så bra man kan och se hur långt det räcker, säger Alex Norén.


Text: Olof Åsgård • 2019-04-08
TournyttAlexander NorenAugusta NationalTournyttUS Masters
Scroll to Top