Golfer at sunset

Tournytt

Därför flyger bollen längre på hög höjd

WGC-Mexico Championship spelas på hög höjd. Det gör att golfbollen flyger längre. Men vad beror det här egentligen på?

Text: Jesper Johansson • 2019-02-21 Uppdaterad 2019-12-12

Utanför Mexico City ligger Club de Golf Chapultec. Golfbanan, där årets första WGC-tävling spelas, är belägen 2 380 meter över havet och det här innebär en del problem för golfens världselit som tagit sig till Mexiko.

Den höga höjden gör att golfbollen inte reagerar på samma sätt som på golfbanor närmare havsytan.

Alexander Björk har sagt inför veckans tävling att det blir en hel del räknande inför slagen.
– Jag gillar att spela med höjdskillnaden eftersom det är roligt att slå långt. Samtidigt är det lite lurigt också – järnsjuan går 15 till 17 procent längre än hemma, men längre järn går bara 10 procent längre – så det blir en del räknande, säger Björk.

2 400 meter över havet: ”Blir en del räknande”

En annan spelare som kommenterat höjdskillnaden och dess påverkan på bollflykten är Tiger Woods. Under en presskonferens inför veckans tävling sa amerikanen så här:
– Jag måste lista ut hur långt bollen flyger. Det är en utmaning. Jag slog några slag med en wedge på banan i går och de flög 165 meter. När jag spelade Riviera förra helgen slog jag järnfemmor som flög 155 meter, sa Woods på presskonferensen. 

Det här skapar förstås en hel del problematik för caddies och spelare. Men vad beror det på?

Enligt Titleists forskare Steven Aoyama är den största anledningen lufttätheten.
Den minskar på högre höjd och tunnare luft skapar mindre motstånd för golfbollen. Det gör att golfbollen lättare flyger genom luften och inte tappar hastighet lika snabbt. Det genererar längre golfslag.

Aoyama säger också att det finns ett sätt att räkna ut exakt hur långt man kommer slå beroende på vilken höjd man befinner sig på.
Men för att komma fram till de rätta siffrorna krävs det en caddie eller spelare som är exceptionellt bra på huvudräkning.

Om du multiplicerar höjden över havet (i fot) med 0,00116 får man fram en procentsats på längdökningen. De här siffrorna är baserade på ett snitt i bollhastighet. Proffsen kan se större skillnader, då de i regel slår längre (svingar snabbare).

Här är ett exempel:

Därför flyger bollen längre på hög höjd

För spelare som kämpar med en slice eller hook kan golfbanor på hög höjd vara ett bra semestermål. På grund av den tunna luften kan inte bollens skruv reagera lika kraftigt och därför minskar bollens rörelse i sidled. Men den minskade spinnen gäller också vertikalt, vilket innebär att bollen inte flyger lika högt. Och med en flackare ingångsvinkel är det svårare att få bollen att fastna på greenen.

Yak Golf Club i Indien är världens högst belägna golfbana. Där slår man ungefär 15 procent längre än på en bana vid havet. Därför är det dit du ska ta dig om du vill slå dina längsta drivar i karriären. Det kan dock bli lite problem på vägen, då banan är belägen i en militärbas.


Text: Jesper Johansson • 2019-02-21
TournyttSvenska golfbanorTournyttWGC
Scroll to Top