5de3ea618c737

Tournytt

Nordqvist: ”Jag mådde otroligt dåligt”

Anna Nordqvist blickar tillbaka på ett tungt fjolår och ser fram emot 2019 där hon vill spela Solheim Cup.

Text: CM Hellsten • 2019-02-19 Uppdaterad 2019-12-12

I mitten av januari spelade Anna Nordqvist årets första tävling och slutade 21:a i mästarturneringen Diamond Resorts Tournament of Champions hemma i Florida.

Sedan väntade en månads uppehåll innan det torsdagen 21 februari är dags igen.
Hon inledde veckan med en långresa från bostaden i Orlando till Houston, Texas – 2,5 timmar. Sedan en 16-timmarsflight till Taiwan. Nytt plan och fyra timmar till Bangkok och så två timmars bussresa från flygplatsen till hotellet.

I en intervju med svenskgolf.se/wp blickar Anna Nordqvist tillbaka och summerar fjolåret så här:
– 2018 var otroligt tufft för jag var helt slut mentalt och fysiskt redan från mars/april och jag mådde otroligt dåligt under stora delar av året. Det var mycket stress eftersom kroppen inte svarade på träning eller yttre påfrestningar och jag kände mig frånvarande mentalt på banan. Det hjälpte inte att jobbet jag gjorde med tränaren i Texas ledde till ändringar och jag började sprida bollen och jag kände inte mig bekväm i svingen och mitt spel. Jag bröt från det samarbetet i början av sommaren och stora delar av året försökte jag hitta tillbaka till mitt spel och hur jag vill slå bollen normalt. Jag fick stor hjälp av Patrik Jonsson, min tidigare tränare, att få ordning på saker och ting igen, men det tog väldigt mycket kraft och energi och jag var helt slutkörd i slutet av året. 

”Känt mig både fysiskt och mentalt utmattad��

Efter tourfinalen på LPGA – CME Group Tour Championship – tog Anna Nordqvist ett långt uppehåll från golfen.
– Jag gjorde ett medvetet val att dra mig undan. Jag hade inte så mycket val för jag behövde ta hand om min hälsa och mitt välmående. Jag höll knappt i klubborna från touravslutningen tills i början av året. Jag försökte ta det lugnt, var i Colorado och åkte skidor för första gången på över 15 år och jag älskade det. Jag tillbringade tid med nära och kära i Sverige och i Skottland över jul. Resterande tid hemma i Orlando.

Nordqvists succé efter tränarbytet: Fyra topp-10

Hur känns formen inför premiären?
– Jag vet faktiskt inte riktigt var formen står, jag har försökt spela mer och mer sista veckorna och det jag jobbar på börjar kännas bättre i de olika delarna av spelet. Jag vet att det brukar ta lite tid att komma in i bra tävlingsform, så jag har inga större förväntningar inför veckans tävling. Just nu känner jag mest glädje i att jag mår så mycket bättre, kroppen är i bättre form och jag har mindre stress runtomkring mig. 

Visa det här inlägget på Instagram

Morning wedge session on the range!

Ett inlägg delat av Anna Nordqvist (@a_nordqvist)

Efter Honda LPGA Thailand väntar HSBC Women’s World Championship i Singapore.
Sedan återvänder Anna Nordqvist till USA för att i slutet av mars spela LPGA-tävlingarna i Phoenix och San Diego som uppladdning inför årets första major, ANA Inspiration.

Vad har du satt upp för mål 2019?
– Mitt mål är att dra ner på tempot lite och tävlingsschemat, eftersom 2018 var så tufft och intensivt har jag pratat otroligt mycket med min mentala tränare Susanne Egemar om att inte kan pusha mig för hårt eller öka påfrestningarna så just nu ligger mitt fokus på hälsan. Sedan är målet Solheim Cup i Skottland. Det skulle vara årets höjdpunkt eftersom det är så nära Sverige och min fästman och caddie kommer därifrån så jag har många vänner där. Att vara en nyckelspelare under den tävlingen skulle betyda mycket. 

Svensk Golf Podcast: Anna Nordqvist om mirakelsegern – vann major trots körtelfeber

Du vann tävlingen i Thailand 2014 – vad är nyckeln till framgång på banan?
– Banan här i Thailnd är förmodligen den bästa vi spelar i Asien. Det är en hel del bunkrar från tee och det är mycket platåer på greenerna så bra järnspel brukar vara nyckeln till bra resultat på denna banan. I år är greenerna lite hårdare och snabbare än förra året så det kommer vara mycket break på greenerna så jag tror inte att scorerna kommer vara lika låga som förra året. 

Viasat Golf sänder Honda LPGA Thailand – här är TV-tiderna:

Torsdag: 05.00–09.00.

Fredag: 05.00–09.00.

Lördag: 05.30–09.30.

Söndag: 05.30–09.30. 



Text: CM Hellsten • 2019-02-19
TournyttAnna NordqvistLPGA TourTournytt
Scroll to Top