DP World Tour Championship – Day Four

Tournytt

ET-chefen om Lis pliktslag: “Extremt orättvist”

Haotong Li hamnade i en uppmärksammad regelsituation under Dubai Desert Classic.

Text: Jesper Johansson • 2019-01-28 Uppdaterad 2019-12-12

Under söndagens runda i Dubai Desert Classic fick Haotong Li två pliktslag på det 18:e hålet efter att ha straffats på grund av de nya golfreglerna.
Kinesen satte en birdieputt på den sista greenen men till slut blev det en bogey då domare dömde att hans caddie hjälpte honom att sikta, vilket är ett regelbrott.

Det här skapade stor irritation bland proffs och amatörer som menar att 23-åringen inte skulle straffas.

Li straffad av de nya reglerna



På grund av reaktionerna valde European Tour-chefen Keith Pelley att göra ett uttalande. På European Tours hemsida skriver kanadensaren att bedömningen var orättvis.
“Först och främst, under de nya reglerna från 1 januari 2019, var bedömningen från domarna korrekt, om man strikt följer regelboken. Våra domare har inget utrymme för en subjektiv bedömning och det bör omedelbart åtgärdas.”

Svensk Golf Podcast: Allt du måste veta om golfens nya regler

Pelley fortsätter genom att ställa sig på Haotong Lis sida i fallet. Detta genom att skriva att alla han pratat med anser att spelaren inte hade för avsikt att fuska eller att han tjänade något på händelsen.
“Därför är de två pliktslagen som tog honom från en delad tredjeplats till en delad tolfteplats extremt orättvis enligt min åsikt.”

De nya golfreglerna är i stor grad skapad för att göra golf roligare och mer lättillgängligt. Men med en regelbedömning som denna menar Keith Pelley att det har en motverkande effekt.
“I en era då vi strävar efter att förbättra alla aspekter av golfen måste vi vara försiktiga och hitta en bra balans mellan att behålla sportens integritet och samtidigt marknadsföra sporten globalt.”
“Jag har personligen pratat med R&A för att uttrycka min åsikt och faktumet att det nu inte finns någon möjlighet för domare att döma från fall till fall.”

Trots Keith Pelleys försvarstal kommer domen kvarstå och Haotong Li blir därför kvar på den delade tolfteplatsen.


Text: Jesper Johansson • 2019-01-28
TournyttEuropean TourGolfreglerHaotong LiTournytt
Scroll to Top