5de3eed276d3a

Tournytt

Stensons tränare byter landslag – till Norge

Henrik Stensons tränare Torsten Hansson lämnar Swedish Golf Team för Norge.

Text: CM Hellsten • 2019-01-15 Uppdaterad 2019-12-12

Torsten Hansson arbetar som helhetscoach för Henrik Stenson och vid Idrottsgalan 2017 var han nominerad i kategorin Årets ledare efter triumfen i The Open året innan.
Parallellt med uppdraget för den svenske majorvinnaren har Torsten Hansson även ingått i Swedish Golf Teams OS-satsning.
Där har han ansvarat för det mentala spelet. 

Torsten Hansson: ”Jag är stolt, glad och inspirerad”

Nu väljer dock Torsten Hansson att lämna SGF och han säger så här till Blekingesport om det svenska talangprojektet:
– Någon har väl lyckats bra. Någon är på Europatouren, men för mig är den touren division 3. Jag var positiv fram till för två år sedan, men märkte att det inte hände så mycket. Det pratades mycket, men blev sällan mycket gjort. För en person som mig var det oerhört frustrerande.
– Henrik Stenson, Alex Norén, Peter Hanson och Robert Karlsson har varit stora under 10–15 år och så länge har svensk golf ridit på dem. Nu är de snart 40 år eller där över. Bakom dem har vi absolut ingenting. Jag kan i alla fall inte hitta något. Jag känner stor oro.

Mannen bakom Stensons förvandling

I höstas valde svenska landslagscoachen Rickard Lindberg att lämna Swedish Golf Team för att istället träna det norska landslaget.
Nu korsar även Torsten Hansson gränsen och har tecknat ett treårskontrakt.
– Just nu har Norge fler som har chansen att nå de 50 bästa på herrsidan. Norge kan utmana Sverige redan i Japan-OS, säger Torsten Hansson till Blekingesport.

Torsten Hanssons tre tips för att bli bättre på det mentala spelet

Katarina Vangdal är Sveriges förbundskapten.
Så här kommenterar hon Torsten Hanssons avhopp för svenskgolf.se/wp:
– Det var ganska naturligt eftersom Rickard Lindberg fick tjänsten i Norge och de två har jobbat tillsammans. Torsten har betytt mycket och har varit en del av svensk golf sedan 90-talet då han började för landslaget. Han har präglat ganska mycket av det vi gjort och det vi gör. Hans arbete med Henrik har varit en tillgång och resurs för svensk golf att få den kontaktytan till en av världens bästa spelare som vi kan sprida utåt och neråt i organisationen.

Torsten Hansson är orolig för svensk golfs framtid – är du också det?
– Min oro är riktad mot ungdomssidan. Jag jobbar på uppdrag av SGF mot de mål som finns uppsatta – att nå internationella framgångar på högsta nivå. Där finns det utmaningar. Vi tittar hela tiden på hur det ser ut underifrån och min oro är riktad mot att vi har en del tapp på ungdomssidan. De konsekvenserna kommer vi att se så småningom.

Svensk Golf Podcast: Slipp första tee-skräcken och andra mentala hinder

Och på toppnivå?
– Där svänger det och konkurrensen blir hårdare så vi får vänja oss vid att det kommer att vara tufft för svenska spelare att slå sig in i den absoluta världstoppen.
– Tittar man på damsidan ser det bra ut. Vi har nio spelare på LPGA Tour i år och det finns flera riktigt spännande damamatörer.
– På herrsidan väntar ett generationsskifte, men Alexander Björk och Marcus Kinhult med flera har etablerat sig ganska bra på den nivån.




Text: CM Hellsten • 2019-01-15
TournyttHenrik StensonTournytt
Scroll to Top