Poulter bröt mot regel – gav tillbaks med ränta

Ian Poulter insåg tidigt under 2018 att han inte skulle kunna spela 25 tävlingar på PGA Tour. Sedan dess har han försökt ge tillbaka till touren.

Poulter bröt mot regel – gav tillbaks med ränta
Ian Poulter spelar på Hawaii under 2019, vilket är en del av hans "straff" för att inte ha spelat 25 tävlingar under föregående säsong. //Foto: Getty images

Som medlem på PGA Tour måste man spela minst 15 tävlingar. Når man sedan inte upp till 25 eller fler tävlingar under en säsong måste man istället starta i en tävling där man inte spelat de senaste fyra åren.

Jordan Spieth bröt mot den här regeln under hösten 2018 då han inte lyckades kvala in till Tourfinalen, som skulle vara hans 25:e tävling för säsongen. Det slutade med att amerikanen fick böta 180 000 kronor och han ställde senare upp i Shriners Hospitals och Mayakoba Classic för första gången på länge.

Han var inte den enda spelaren som inte lyckades fylla sitt spelschema med tillräckligt många tävlingar. Ian Poulter lyckades inte heller spela 25 tävlingar på touren och anledningen var … en seger.

I och med att han vann Houston Open veckan innan Masters fick han spela den majortävlingen. Men också US Open samt The Open, minst tre slutspelstävlingar i FedExCup och dessutom såg han efter den segern ut att vara klar för Ryder Cup.

Allt det här borde förstås vara positivt. Men de nya tävlingarna gjorde att han behövde planera in vila för att inte spela för många veckor i rad. Och redan veckan efter Masters visste Poulter att det skulle bli svårt att få ihop alla de 25 starterna han behövde och kontaktade därmed touren.
– Jag frågade dem hur de ville göra. Jag skulle bli den första att inte klara 25 starter och det skulle bli känsligt. Jag sa att jag vill ge tillbaka något för att på så sätt göra det som krävs, säger Poulter till Golf Channel.

Resultatet blev delvis att han tillbringar de första två veckorna 2019 på Hawaii. Segern i Texas innebar att han fick delta i Tournament of Champions. Dessutom stannar han ytterligare en vecka för att spela Sony Open.

Utöver de två starterna (i tävlingar han inte spelat sedan 2013) erbjöd engelsmannen ytterligare en sak. Eftersom han behövde vila under Wyndham Championship erbjöd han sig att ta hand om några av tävlingens gäster fast i sitt hem i Orlando, Florida.
– Vi hade trevligt. Jag spelade nio hål med varje grupp och vi åt lite mat. Sedan ville några av gästerna se mitt bilmuseum och mitt Ryder Cup-kontor. Så jag var guide där hemma, säger Poulter till Golf Channel.

Andy Pazder är PGA Tours chef över turneringar och tävlingar. Till Golf Channel säger han så här:
– Jag skulle säga att det var mer än vad vi kunde förvänta oss som en godkänd uppgörelse. Att göra vad han gjorde var helt otroligt.
– Från vad jag har hört var alla gäster i Florida otroligt nöjda med sin dag tillsammans med Ian Poulter.


Bra gjort av Poulter!
Ja
177
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.