Hero World Challenge – Round Three

Tournytt

Stenson med i trekejsar-slag i Tigers tävling

Men Norén snodde åt sig rubrikerna efter galen avslutning.

Text: Daniel Eriksson • 2018-12-01 Uppdaterad 2019-12-12

Vad mer kan man önska av en söndagkväll? 

Stora delar av världseliten på plats – check!

Optimala sändningstider utan att sabba måndagen alls – check!

Högdramatiskt i täten med många potentiella segerkandidater inom några få slags marginal – check!

Svenskt i ledningen inför avslutningsvarvet – check!

Alltså, bättre förutsättningar än så här går knappast att skaffa sig när det gäller golf på TV. Det krävs väldigt, väldigt bra ursäkter för att inte bänka sig från 16.50 och framåt för att se upplösningen av Hero World Challenge. 

Stenson med i trekejsar-slag i Tigers tävling

Tacka bland annat Henrik Stenson för det. Efter att ha gått ut i ledarboll på det tredje varvet dominerade han det 18 man starka startfältet fullständigt första nio hålen. Bombsäkra utslag, stabila inspel mot green, glödheta wedgar i närspelet och en utmärkt puttning innebar fyra birdies och fem par efter halva rundan och två slags ledning. 

– Speciellt närspelet runt greenerna räddade mig vid flertalet tillfällen när jag hamnade i problem. Dessutom utnyttjade parfemmorna bra med fina inspel som gav utdelning. Sedan städade jag upp bra på greenerna, med flera bra puttar, framförallt de från tre till sex meter.   

Dessvärre förlorade Stenson lite momentum i spelet på det 13:e hålet efter att ha tappat ut sitt utslag till vänster följt av ett något tjockt träffat inspel från sanden, med treputt och bogey som följd.

– Spelet haltade betänkligt på hemvägen. Jag fick kämpa betydligt mer där, spelet var långt ifrån lika stabilt de sista hålen. 

Tröjtabben: ”Han får åka hem och byta”

Men 69 slag är taget alla dagar i veckan och med sina -13 totalt delar han ledningen tillsammans med Tony Finau och John Rahm. Och detta efter att ha träffat flest fairway av alla, prickat mest greener på rätt antal slag samt stoltserar med flest antal gjorda birdies (19 stycken) efter tre dagars spel. 

– Vinna är alltid kul. Det spelar ingen roll hur stor eller liten turneringen är, säger Stenson efter tre stabila varv på 68-66-69 slag. 

En vinst vore ytterst välkommet, inte minst för att vända den negativa trenden på världsrankingen som pågått under hela 2018. Efter att ha börjat året på nionde plats återfinns 42-åringen först på 28:e plats i listan över världens bästa spelare.

– Med tanke på vilka skadebekymmer jag dragits med från sensommaren och framåt, samt hur sparsamt jag har tävlat, så är det fullt naturligt att man börjat dala på världsrankingen. Det hade därför vart skönt att få en fin placering här och börja klättringen uppåt igen. 

Vid seger i Hero World Challenge skuttar Stenson upp till 20:e plats på listan.

Det är tio spelare med någorlunda realistisk vinstchans, där alla ligger inom fem slag. Sist av dessa är Alexander Norén, som var lite av lördagens snackis efter sina fullständigt galna fem sista hål. Eller vad sägs om streaken Birdie, Eagle, Trippel, Hole in One, Birdie?! Det är inte alla som kan skryta med att man gick tre under par på fem hål med en trippelbogey (!) i scorekortet…

– Det var så klart skönt att dra i en eagle, men trippeln på hålet efter var så otroligt slarvig. Jag är fortfarande riktigt arg på den när jag slår mitt utslag på 17:e hålet, därför så blev jag precis när bollen gick i knappt glad åt HIO:n om jag ska vara helt ärlig. Efter några sekunder släppte ilskan och jag kom på att det faktiskt var väldigt länge sedan jag gjorde Hole in One. 

Och sitter du nu och funderar hur Alex Noréns Hole in One gick till, samt hur den upplevdes från första parkett framme vid green, så har du svaret här…


Tiger Woods står som värd för tävlingen och han sköter värdskapet med den äran. Något annat går inte att säga då han med sina 73-69-72 och -2 totalt placerar sig sist i startfältet.  

Men tro inte att Tiger bara vill städa av finalrundan så fort som möjligt bara för det. En placering bland de sju främsta skulle innebära att han hoppar upp bland de tio bästa på världsrankingen för första gången sedan augusti 2014. Inför avslutningen är det sex slag upp dit. Men en Tiger med röd pikétröja och svarta byxor har hämtat in större försprång än så under ett söndagsvarv förut. 

Räkna med att han kommer vara ivrigt påhejad av den fyndiga hejaklacken i följande video.




Text: Daniel Eriksson • 2018-12-01
TournyttAlexander NorenHenrik StensonPGA TourTiger WoodsTournytt
Scroll to Top