Kraft Nabisco Championship – Round One

Tournytt

Diskade spelarens caddie: ”Hon gjorde fel”

Doris Chens caddie, Alex Valer, berättar sin bild av vad som hände under kvalet till LPGA Tour då hans spelare diskvalificerades.

Text: Jesper Johansson • 2018-11-06 Uppdaterad 2019-12-12

Doris Chen diskvalificerades från kvalskolan in till LPGA Tour efter att ha spelat på en boll som var out-of-bounds men sparkades in på banan igen – av hennes egen mor.

Hon själv anser att hon inte gjort fel då hon inte gjort något med flit. Så här sa hon om händelsen.
– Jag känner mig sårad. Folk kallar mig för en fuskare fast med starkare ord än så. Jag är ingen fuskare. Jag har aldrig försökt att fuska och jag har aldrig sagt till någon i min familj eller mina vänner att flytta en boll som är utanför banan.

Proffs diskades – mamman flyttade bollen från out-of-bounds

Men hennes caddie under tävlingen, Alex Valer, berättar något annat. Till Golf Channel berättar han att vissa saker inte är helt sanna.
– Allt är en röra. Doris gjorde fel. Jag försöker att göra rätt nu för att vara rättvis mot alla andra spelare som jobbat så hårt hela året, säger Valer som minns incidenten annorlunda jämfört med Chen.

För Chen berättar för Golf Channel att en husägare kom fram och berättade för henne och caddien att en åskådare sparkat bollen från ett bra läge till ett sämre. Men att den personen inte berättade att bollen var out-of-bounds.
– Min mamma säger att hon inte flyttade bollen och att hon inte vet vad som hände, säger Chen.
– Tydligen har husägaren senare berättat för LPGA att bollen flyttades in på banan. Jag svär på Gud att hon inte berättade det för mig. Min caddie var ett vittne till händelsen och han hörde samma sak.

Diskade spelarens caddie: ”Hon gjorde fel”
Doris Chen har tidigare under karriären bland annat vunnit individuella titeln i NCAA 2014 och 2010 vann hon US Girls Junior. Foto: Getty images

Men Valer minns inte händelsen på samma sätt. Han säger att varken han eller Chen såg någon flytta en boll men att det var spelarens mamma som meddelade var bollen låg. När de sedan kom fram till bollen för att slå slaget kom en husägare springandes och berättade att bollen flyttats av en åskådare – och pekade på Chens mamma.
– Hon sa ‘det var hon som sparkade på bollen’. 

Därefter berättar Valer för Golf Channel att han bad Doris Chen tillkalla en domare för att reda ut situationen.
– Men hon sa ‘nej, jag ska spela på bollen’. Jag sa då till henne att hon kan bli diskvalificerad.

Chen valde att inte göra som Valer menade var rätt och istället, enligt Valer, bad hon honom hålla tyst om händelsen. LPGA:s domare frågade sedan honom om vad som hänt och han berättade vad han såg. Därefter tog LPGA kontakt med husägaren vilket resulterade i att Chen blev diskvalificerad.



Text: Jesper Johansson • 2018-11-06
TournyttLPGA TourTournytt
Scroll to Top