Proffs diskades – mamman flyttade bollen från out-of-bounds

Det inträffade en uppmärksammad regelincident under finalkvalet till LPGA Tour.

Proffs diskades – mamman flyttade bollen från out-of-bounds
Doris Chen diskvalificerades under LPGA-kvalet. //Foto: Getty Images

När kvalserien till LPGA Tour arrangerades på Pinehurst i North Carolina över hela åtta ronder lyckades tre svenskor säkra spelrättigheterna till finrummet – Louise Stahle, Jenny Haglund och Louise Ridderström.

Lika bra gick det inte för Doris Chen. 25-åringen från kinesiska Taipei diskvalificerades under rond 7. På det 17:e hålet hamnade utslaget out-of-bounds. 
Golf Channel skriver att vittnen såg hur en person flyttade bollen och placerade den på andra sidan out-markeringarna.

Personen pekades ut som Doris Chens mamma som senare erkände för LPGA.
Spelaren informerades om att bollen hade flyttats och slog bollen från det nya läget. Hon gav sig själv inte plikt före nästa utslag och diskades därför på grund av regel 15-3b.
– Jag kände till att någon hade sparkat min boll från den ursprungliga positionen men visste inte att den hade flyttats från out-of-bounds. Därför trodde jag att jag kunde slå mitt andraslag därifrån utan plikt. Min mamma säger att hon inte flyttade bollen och att hon inte vet. Och om hon gjorde det, var det kanske av misstag och att hon inte var medveten om det. Jag försökte inte fuska, jag är ingen fuskare, säger Doris Chen till Golf Digest.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!