2018 Ryder Cup – Afternoon Foursome Matches

Tournytt

STRÖMBERG: Vissa amerikaner har glömt det allra viktigaste

Tankar efter dag två av Ryder Cup

Text: Martin Strömberg • 2018-09-29 Uppdaterad 2019-12-12

 

Vilken dag det blev för Europa och den som efter förmiddagen i fredags sagt att Europa skulle leda inför singlarna med 10-6 hade förmodligen klassats som snudd på sinnesslö. 

Nu är det ändå just så verkligheten ser ut och bakom den ligger ett massivt tuggande av träffade fairways och faktiskt bättre puttning än USA (vi bortser från Jordan Spieth).

Men den kanske allra största skillnaden är den som alla alltid talar om när det handlar om amerikansk kontra europeisk golf och framförallt när det kommer till Ryder Cup.

Lagkänslan och viljan att dela glädjen och sorgen.

Herregud, amerikanerna har ju glömt bort det allra heligaste budet: Att aldrig glömma bort att ha roligt och att golfen aldrig får bli det viktigaste.

Livet är alltid större.

Så fort förväntningarna och kraven blir större än glädjen är man torsk.

Såg ni Tiger Woods under lördagen?

Log han en enda gång?

Inte ens när han rullade i den mäktiga putten på sjuan för seger på hålet drog han på munnen. Han gjorde en liten segergest med DeChambeau, men log, icke?

Det skulle ju kunna få människor att tro att han hade roligt och trevligt på banan, oseriöst så det förslår.

Nu menar jag naturligtvis inte att alla måste springa omkring som lallande fånar och spela lyckliga familjen om man inte vill och inte har den personligheten.

Glädjen ska ju komma inifrån och om den inte finns när man få chansen och möjligheten att spela Ryder Cup, när finns den då?

Nej, jag tror att det sitter så oerhört mycket djupare rotat än så.

Det har blivit så allvarligt för vissa spelare att en förlust är att betrakta som en mindre tragedi och då har det i mina ögon blivit för allvarligt.

Nu förstår jag också att det inte är lika roligt att få stordäng som att vinna varenda match men detta handlar inte om seger eller förlust utan om en hel grundinställning.

Jordan och Justin är två amerikanska undantag och för all del några till. 

Nu till trevligare saker.

Europa leder och Henrik Stenson fick vinna igen tillsammans med Justin Rose. Trodde att de skulle få tufft mot Koepka och Johnson men jag hade fel igen.

Koepka har kanske spelat bäst av alla men han puttar ju inte i en enda putt trots att det ser ut som att han slår alla puttar med bra självförtroende.

Stenson har ju ofta, ibland med rätta, ibland inte, fått kritik för sin puttning.

Nu fick han visa att han kan sätta dit bollen under största tänkbara press och det var underbart att se honom slå puttarna med bra fart utan rädsla. Det gör han inte alltid.

Puttarna på 16 och 17 var världsklass och det är inte så många i Europas lag som hade naglat dit dem. 

Vad tror jag då om sista dagen?

Europa har ju ett grepp men ingen annanstans kan det svänga så snabbt med lite medgång som i singelspelet. Djungeltelegrafen om något lag börjar spela bra sprider sig som influensa och rädslan i andra laget paralyserar.

Nu tror jag ändå att Europa har tillräckligt mycket kvalité för att hålla undan men säker är jag då rakt inte.

Här kommer mina (troligen vansinniga) tips i singelmatcherna:

McIlroy mot Thomas

Kommentar: Bygger helt på formen hittills i tävlingen och då ska Rory vara chanslös här. Så enkelt blir det ju sällan men jag måste ändå hålla JT som favorit.

Tips: Thomas

Casey vs Koepka

Kommentar: Paul Casey har spelat riktigt bra men om bara Koepka hade puttat halvdåligt så hade han vunnit ett par matcher redan. Ensam är Koepka dessutom starkare tror jag.

Tips: Koepka

Rose vs Simpson

Kommentar: Lurig match för Europa då Webb Simpson är en riktig grinder som dessutom kan få bollen i hål. Tror på en jämn match och Rose har sett en smula sliten ut rent fysiskt.

Tips: Delning

Rahm vs Woods

Kommentar: Ensam är Tiger starkare och spelar mer avslappnat än i lag. Dessutom har han sett mer bekväm ut än Rahm på greenerna och det avgör här.

Tips: Woods

Fleetwood vs Finau

Kommentar: Fleetwood borde vara en aning sliten efter massor av tävlingsronder senaste tiden. Finau såg allt bättre ut under gårdagen och vill gärna plocka poäng.

Tips: Finau

Poulter vs. Johnson

Kommentar: Ian Poulter vill inget hellre än att vinna här och jag tror att han har bra möjlighet att knäcka Dustin som inte har hittat rätt på greenerna hittills.

Tips: Poulter

Olesen vs Spieth

Kommentar: Ingen given seger för Spieth, långt därifrån, men mer vana av pressande lägen och Spieths magiska puttning som avgör.

Tips: Spieth

Garcia  vs Fowler

Kommentar: Kan inte basera det på mer än en känsla av att det är dags för Fowler att spela bra och att hans puttning normalt sett är vassare än Garcias.

Tips: Fowler

Molinari vs Mickelson

Kommentar: Beror lite på hur Phil spelar från tee. Kan han hitta många fairways är han som bekant livsfarlig runt och på greenerna men han kan inte lägga bort många slag i ruffen här.

Tips: Molinari

Hatton vs Reed

Kommentar: Reed har inte spelat bra, missat massor av fairways åt båda håll, och jag tror att han är chanslös mot Hatton, som kan spela rakt.

Tips: Hatton

Stenson vs. Watson

Kommentar: Här blir precisionen från tee avgörande och kan bara Stenson mala fairways och greener så kommer Bubba inte att orka. Han vill gärna spela med stora skruvar och det funkar inte på Le Golf National just nu.

Tips: Stenson

Norén vs. Dechambeau

Kommentar: Jag tror att Alex är gruvligt revanschsugen efter sin mindre lyckade insats på eftermiddagen under lördagen. Bara puttningen stämmer någorlunda så tar han Vetenskapsmannen.

Tips: Norén

Slutställning: 15.5 mot 12.5


Text: Martin Strömberg • 2018-09-29
TournyttHenrik StensonKrönikaMartin StrömbergRyder Cup
Scroll to Top