THE NORTHERN TRUST – Round One

Tournytt

FedExCup görs om – 534 miljoner kronor i potten

Mer pengar och ett nytt slutspelssystem kommer till PGA Tour från och med säsongen 2018–2019.

Text: Jesper Johansson • 2018-09-19 Uppdaterad 2019-12-12

Under tisdagen meddelade PGA Tour att FedExCup kommer att göras om.

Från och med nästa säsong kommer det inte vara fyra slutspelstävlingar utan istället bara tre. Och vinnaren av FedExCup kommer helt att baseras på resultatet i Tour Championship på East Lake.

Det nya sättet att räkna på innebär att spelaren som leder FedExCup inför finalen börjar tävlingen tio under par. De fyra spelarna närmast bakom ledaren börjar tävlingen från åtta under par till fem under.

Spelarna rankade 6–10 på FedExCup börjar finaltävlingen fyra under par, spelare rankade 11–15 kommer vara tre under par. 16–20, två under par, 21–25 kommer vara ett under par och spelarna rankade 26–30 börjar tävlingen på par.

I och med det nya systemet kommer vinnaren av tävlingen på East Lake Golf Club också vinna hela den säsongslånga tävlingen.

FedExCup-finalen frivisas i TV12

Det här görs för att det ska bli lättare att förstå vem som leder, vem som vinner och dessutom vill touren undvika situationer där en spelare vinner Tour Championship samtidigt som en annan spelare vinner säsongslånga FedExCup.
– Så fort tourfinalen börjar ska alla fans, oavsett om man följt PGA Tour under året eller inte, snabbt förstå vad som händer och vad som är på spel, sa PGA Tour-chefen, Jay Monahan, i ett pressmeddelande.

För att fler spelare ska anstränga sig lite extra under året har PGA Tour också infört något de kallar Wyndham Rewards Top 10. Det innebär att de tio bästa spelarna inför slutspelet kommer dela på 10 miljoner dollar, 88,9 miljoner kronor. 

Det här är inte den enda prissumman som ökar drastiskt. Från och med kommande säsong kommer den totala prissumman i FedExCup öka från 35 miljoner dollar till 60 miljoner, 534 miljoner kronor.

Av den vinstsumman får vinnaren av FedExCup 15 miljoner dollar, 133 miljoner.



Text: Jesper Johansson • 2018-09-19
TournyttPGA TourTourfinalen FedEx-cupTournytt
Scroll to Top