Nu ska användandet av ”green-böcker” begränsas

Spelarna ska läsa puttlinjer på gräset – inte i böcker

Nu ska användandet av ”green-böcker” begränsas
Jordan Spieth läser greenen – och greenboken – inför en putt vid senaste Ryder Cup på Hazeltine. // Foto: Montana Pritchard/PGA of America via Getty

Du har säkert sett det vid någon proffstävling:

Proffsen halar upp ett tjockt anteckningsblock på greenen som de studerar noggrant. 

Men nu vill golfens styrande organ – USGA och R&A – begränsade användandet av dessa "green-böcker". Böcker som kan vara mycket detaljerade med uppgifter om mycket små skillnader i lutning på olika ställen på greenen.

De vill att golfaren i större utsträckning ska läsa greenerna med hjälp av egen skicklighet och förmåga.

– Både USGA och R&A är eniga om att en spelares förmåga att läsa puttlinjer är en förmåga som ska behållas, säger Thomas Pagel, USGA:s Senior Director för golfregler.

Nu införs en sexveckors period för feedback, som slutar den 14 september. Reglerna kommer sedan att fastställas i ett nytt tillägg till regel 4.3 (användning av utrustning) och träda i kraft den 1 januari 2019.

– Vi vill dock vara tydliga med att användandet av "yardage books" och handskrivna noteringar är en lämplig del av spelet, säger David Rickman, R&A.

Enligt den gemensamma pressreleasen från USGA/R&A är de viktigaste att man höjer gränsen för hur små lutningsförändringar ska tillåtas till minst 4 procent (2,29 grader). Skalan på greenkartan får inte vara större än 1:480 och bokens storlek får inte vara större än en pocketbok, vilket också begränsar utrymmet för handskrivna noteringar.Bra förslag!
Ja
142
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.