5de40378a67b2

Tournytt

Namnkunnigt startfält i Katrineholms Challenge Tour-tävling

Många spännande namn på plats den 2-5 augusti.

Text: Michael Åhman • 2018-07-25 Uppdaterad 2019-12-12

Den 2-5 augusti är det dags för nästa höjdpunkt i den svenska golfsommaren: Den internationella tourtävlingen Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson avgörs på Jättorpsbanan.

– Vi har haft fantastiska startfält de senaste åren och 2018 års tävling kommer att hålla samma höga klass. Flera av dem som spelat hos oss under 2016 och 2017 har nu slagit igenom och även vunnit på Europatouren, säger Ingela Lindell, tävlingsledare på Katrineholms GK.

Sydafrikanen Eric van Rooyen, som länge var med i tätstriden i The Open 2018, var med i toppen i Swedish Challenge förra året.

Swedish Challenge är en av Challengetourens populäraste tävlingar. Spelarna har öst lovord över såväl banan som servicen under de två tidigare åren. Dragplåstret är naturligtvis värden själv, Robert Karlsson, elvafaldig vinnare på Europatouren, tvåfaldig Ryder Cup-spelare och i år vice kapten för Europalaget i Paris i slutet av september.

De tre svenskar som just nu ligger på Challenge-tourens topp-tio-lista ser fram emot att spela i Sverige. Sebastian Söderberg, Delsjö GK, ligger trea i Road to Ras Al Khaimah efter sin seger i Italian Challenge i mitten av juli. Jens Fahrbring, Sollentuna GK, är sexa och Kristianstad GK:s Oscar Lengdén är på tionde plats.

Bland övriga hemmahopp som väntas till Katrineholm kan nämnas Johan Carlsson, Mikael Lundberg, Magnus A Carlsson, Joel Sjöholm och Christofer Blomstrand. Samtliga har meriter från Europatouren.

Formstarke Richard McEvoy från England är en av favoriterna till titeln. Dessutom vill argentinaren Estanislao Goya åter visa vad han kan på sin svenska favoritbana. I fjol knep han segerchecken på 32 000 euro efter en magnifik avslutning då han gick söndagens finalrunda på 65 slag.

Robert Karlsson har också gett en inbjudan till Ricardo Gonzalez. Den svenska golfpubliken minns argentinaren från 2009 när han vann SAS Masters på Barsebäck. Totalt har Gonzalez 22 vinster som professionell, varav fyra på Europatouren och två på Challengetouren. När han nu siktar på att återvända till Europa tackar han med stor glädje ja till att få chansen i Katrineholm.

Swedish Challenge är den enda svenska tävlingen på Challenge Tour, som består av totalt 29 tävlingar i 20 nationer med tourfinal i Ras Al Khaimah i Förenade Arabemiraten som slutdestination i november. De 15 bästa spelarna tar steget till Europatouren. Rankingen toppas i nuläget av dansken Joachim B. Hansen.

– En svensk tävling på Challenge Tour är viktig för våra spelares chans att utvecklas och ta nästa steg i karriären. Samtidigt som de får en CT-tävling på hemmaplan är tävlingen också ett verktyg för landslagsledningen att ge några av våra unga och lovande golfare spelmöjligheter i andra länders CT-tävlingar, där vi genom Swedish Challenge får ett antal platser till vårt förfogande, säger Katarina Vangdal, förbundskapten för Swedish Golf Team.

Kommande måndag spelas kvalet till huvudtävlingen där 60 spelare kommer att få möjligheten att spela om fem platser i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.

Mer om tävlingen och information för publik

"HOPPAS PÅ MER PUBLIK"

C More Golf kommer att sända tävlingen live lördag och söndag cirka klockan 13.30-16.30 och ett halvtimmes sammandrag kommer att visas lördag och söndag kväll på Sportkanalen. Att ta turen till Katrineholm första helgen i augusti är annars ett hett tips för golfare som vill se spel av riktigt hög kvalitet på nära håll. I fjol var det cirka 800 åskådare per dag. I år finns hopp om fler.

– Fler än 1000 tycker jag absolut bör komma. Det är inte ofta vi får se golf av den här klassen i Sverige. En nyhet i år är att vi visar direktsändningen från C More Golf på en storbilds-tv vid 18:e green under lördagen och söndagen. Det kommer att höja stämningen ute på banan och det finns ingen ursäkt att stanna hemma i tv-soffan, säger Ingela Lindell.


Text: Michael Åhman • 2018-07-25
TournyttChallenge TourSwedish Challenge hosted by Robert Karlsson
Scroll to Top