KOMMENTAR: Kinhults majordebut lovar gott

Marcus Kinhult visade mycket av sin kaliber under debuten i The Open.

KOMMENTAR: Kinhults majordebut lovar gott
Marcus Kinhult hade redan som åttaåring en målsättning att vinna The Open. //Foto: Getty Images & Privat

"Marcus vann britis open 2014". Den vid tillfället 8 år unge konstnären Marcus Kinhult kritade ner mer än en dröm på ett papper.

Redan då var det en klar målsättning: Jag ska lyfta The Claret Jug när jag blir stor.

Och självklart ska Tiger Woods passa flaggan på 18 när Kinhult sänker segerputten.

Den här veckan har Marcus Kinhult tagit ett första stort kliv mot att någon gång få förverkliga sin barndomsdröm och trots en iskall avslutningsrond med fler misstag än han gjorde på de tre andra varven tillsammans, lämnar Marcus Kinhult Carnoustie med huvudet högt.

76 slag, fem över par, sista dagen i en major kan få vem som helst att hänga läpp och sloka med huvudet. Men inte Marcus Kinhult. Han tar med sig lärdomarna, analyserar dem, laddar om och blickar framåt. Precis som han har gjort sen junioråren.

Nu har han fått känna på hur det är att tävla i en major där Tiger Woods spelar några hål bakom honom och att hamna mellan Brooks Koepka och Dustin Johnson på rangen.

Kinhult tog sig hit genom bra spel, antog utmaningen och levererade en klart godkänd majordebut som pågick i 72 hål. 

Förvånande? Nej, inte särskilt. Kinhult har i år och inte minst den här veckan visat prov på kvalitet som lär göra honom till ett av våra klarast lysande majorhopp i framtiden. Talangfulle Kinhult hade stora  framgångar som amatör och redan då visade han prov på ett klokt, smart  och ödmjukt huvud, något som krävs för att lyckas med golf på den här nivån. 

Sättet han tog sig direkt ut på Europatouren 2015–16 visade prov på kvalitet.

Sättet han sedan krigade sig tillbaka förra året på Challengetouren efter en mindre lyckad rookiesäsong på ET visade prov på karaktär.

Utvecklingen han haft i år och resultaten som radats upp visar att han hör hemma här på Carnoustie bland stjärnorna. Även fast han ödmjukt medger att han har långt kvar upp till deras nivå.
– Jason Day slår mig med åtta slag idag och det är väl den bästa spelaren jag spelat med hittills i karriären. Många talar om hans ballstriking men jag var mest imponerad av hans närspel idag. Hela upplevelsen här har varit fantastisk och att få spela med olika duktiga spelare är ju en erfarenhet som man inte kan få någon annanstans. Det ger ju dessutom motivation att träna hårdare och bli ännu bättre, sa Kinhult efter finalronden.

Kinhult själv poängterade i fredags att det behövs mer muskler på den 70 kilo tunna kroppen. Dels för att undvika skador, dels för att kunna hitta mer slaglängd för att på riktigt kunna utmana världseliten.

Ja, muskelkilon för extra meter skadar inte men då gäller det också att det inte går ut över det som redan fungerar.

Som åttaåring drömde Marcus Kinhult om att vinna The Open. Nu har han debuterat i majortävlingen och är på god väg. Foto: Privat

Marcus Kinhult har den här Open-veckan uppvisat en enorm förmåga och tillförlitlighet att sätta bollen i en bra position på fairway. 42 fairwayträffar av 60 möjliga gör att han delar tredjeplatsen i den kategorin, inför dagens finalrond var han delad etta tillsammans med Tiger Woods – en annan skicklig strateg på banan.

Kanske hade siffrorna sett något annorlunda ut om Kinhult slagit några fler drivar även de två första dagarna. Samtidigt går det inte att ifrågasätta hans konservativa strategi. Är han sned från tee kan det gå som på sista dagen av Open de France i början av juli då Kinhult gick ut i ledning sista dagen, var ostadig med drivern, och föll till en femteplats medan Alex Norén smög sig upp och vann.  

Kinhult är också en väldigt skicklig ballstriker och en av få som utan att blinka prickskjutit Carnousties smala greener med sin träfemma. Förvisso håller de flesta konkurrenter i en kortare klubba från samma avstånd men Kinhults talang väckte såväl publikens som medspelarnas uppmärksamhet den här veckan.

Marcus Kinhult har haft 49 birdieputtar men bara 12 har gått i hål. Så med lite vassare inspel och bättre utdelning på de många 10-metersputtarna hade slutplaceringen kunnat vara en annan. 

Drömmen var aldrig nära att förverkligas den här gången. Kanske inte nästa

gång han peggar upp i en major heller. Som en jämförelse tog det Rory McIlroy, som majordebuterade i The Open just här på Carnoustie 2007 och blev bästa amatör på delad 42:a plats, sju försök i The Open innan hans dröm om att få lyfta The Claret Jug fullbordades 2014.

För Marcus Kinhult lever drömmen vidare och efter den här debuten finns skäl för oss att tro och hoppas på mer nästa gång han peggar upp i The Open.


Kinhults framtid är ljus!
Ja
81
0
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!