147th Open Championship – Round Three

Tournytt

KRÖNIKA: Upplagt för en rafflande avslutning på Carnoustie

Norén och Tiger på jakt – men regerande mästaren, Jordan Spieth, ser stark ut.

Text: Olof Åsgård • 2018-07-21 Uppdaterad 2019-12-12

Innan han gick ut såg regerande mästaren Jordan Spieth vad som hände ute på den helt vindstilla Carnoustie-banan. Alla spelare gick på full attack och tredje dagens spel av The Open Championship bjöd på många birdies och låga scorer.

Spieth anammade samma taktik, drev greenen från tee på ettan och sänkte putten för eagle.

Nu kör vi, sa Spieth. Och som han gjorde det. En eagle och fyra birdies ledde till en bogeyfri 65-rond för 24-åringen.  

Med ett varv kvar av The Open Championship på Carnoustie är Spieth därmed i delad ledning och ser stark ut. Mycket talar nu för att han tar hem sin andra raka seger i det ädlaste av golfmästerskap. Han delar ledningen på nio under par med landsmännen Xander Schauffele och Kevin Kisner. Men Jordan Spieths erfarenhet och tre majortitlar gör honom till storfavorit.

Jänkarna dominerar The Open

Varken Kisner eller Schauffele kommer dock vika ner sig och bakom ledartrion finns också ett koppel av spelare som kommer göra allt för att för att stoppa dem. Men jag tror det kommer bli svårt att rå på Jordan Spieth bara genom bra spel.

Det måste till en genomklappning likt den han hade på hål 12 under The Masters 2016 då två bollar hamnade i vattnet. Undviker han sådana debacle talar mycket för att Spieth kommer kvittera ut The Claret Jug och ta hem den till staterna igen.

Och med tanke på hur det såg ut sista dagen av The Open ifjol, då han mirakelräddade bogeyn på 13:e hålet  efter världens längsta droppsituation och ett magnifikt slag från rangen på Royal Birkdale, vet vi att han redan nu är bättre på att klara sig ur kniviga situationer. Och sådana kan uppstå på Carnousties tuffa avslutningshål. Om det är Spieth som drabbas känner jag mig dock tämligen säker på att han krånglar sig ur problemen och av bara farten sänker en putt från 20 meter.   

En av de jagande är Alex Norén som med hetare puttning än tidigare i veckan gick på 67 slag idag. Norén är därmed fyra slag bakom ledartrion på en delad åttondeplats. 

Svensken fortsätter att gå från klarhet till klarhet och om han blir ännu lite hetare med puttern är chanserna mycket goda att han klättrar ytterligare.  

KRÖNIKA: Upplagt för en rafflande avslutning på Carnoustie
Tiger Woods har fått vittring. Foto: Getty Images

En annan som fått spelet att lossna är Tiger Woods och det enda som krävdes för att den 14-faldige majorvinnaren skulle få upp fler röda siffror på ledartavlan var ett aggressivare spel från tee. 

Woods slog sex utslag med drivern idag. De två första varven använde han den bara en gång i torsdags och tre i fredags. Det blev också fler metalwoods än järn från tee och tilltaget ledde till 66 slag idag och han avancerade upp genom fältet till åttondeplatsen även han.

Frågan är dock om Tiger Woods passiva järnspel från tee under de två första varven gjort att han kastat bort sina annars ypperliga chanser att bärga sin 15:e och första majortitel på 10 år? Jag tror det, för bättre chans än så här kan han knappast önska sig. Tiger Woods älskar linksgolf och det har märks hela veckan att han är på gott spelhumör. Den “nye” Tiger Woods som gjorde comeback i år börjar även mer och mer likna originalet som radade upp titlar i alla fyra majors.

Men med tanke på att de som toppar världsrankingen nu, spelar en annan och mer kraftfull golf än underTigers tid som världsetta. Då var han i stort sett ensam om att göra detsamma. Därför tycker jag att The Open Championship är den major han har bäst chans att vinna igen. Här på Carnoustie och på de andra Open-banorna kommer man inte undan med att vara lite sned med drivern från tee och att få hjälp av banan med att reducera motståndet från längdkanoner som världsettan Dustin Johnson och världstvåan Justin Thomas kan Tiger Woods bara räkna med att få i ett Open Championship, inte i de tre övriga majortävlingarna.

Visst, Tiger Woods kommer förmodligen få fler chanser och spela The Open nästa år igen och i så många han vill och orkar.

Men tiden börjar bli knapp och om han ska nå upp till, och förbi Jack Nicklaus 18 majortitlar gäller det att ta alla chanser man får och inte slarva bort dem genom att ge sig för långt kvar till green på andraslagen.

 

Här är allt det spelas om i The Open


Noterat! Svenska möten och en belgisk våffla

Hål 4 och hål 14 på Carnoustie delar green och på lördagen hade pinnarna placerats på samma sida av dubbelgreenen. Med tanke på den totala ytan stod flaggorna tämligen nära varandra. Det ledde till att spelarna fick vänta en del och när Marcus Kinhult skulle spela in på fyran fick han först se på när Henrik Stenson sänkte sin putt för eagle på 14. Efter Kinhults inspel var det spelpartnern Thomas Pieters tur och belgaren verkade ha glömt vilket hål han spelade på då han placerade sitt korta inspel en halvmeter från flaggan på 14, cirka 20 meter från hålet han skulle till.

När firma Kinhult och Pieters sedan återvände till dubbelgreenen ett par timmar senare var Pieters mer än bekant med flaggplaceringen och gjorde en enkel birdie. Det gjorde även Kinhult medan Alex Norén stod och väntade på att få putta på fyran. 


Bernhard Langer-spaning

Den 60-årige (61 i augusti) tysken Bernhard Langer har kommit tvåa vid två tillfällen men aldrig vunnit The Open. Karriärens två “vanliga” majortitlar bärgade han på Augustas gröna ytor i The Masters. 

Hit till de brunbrända spelfälten på Carnoustie kvalificerade han sig genom att förra året vinna Senior Open för tredje gången. Det var hans tionde seniormajortitel och den gamle har den här veckan återigen visat att han är en enormt rutinerad och skicklig golfspelare.

I onsdags studerade jag honom på rangen och det var tydligt att han inte var här för att bara visa upp sig. Så är det aldrig med Langer. Han är här för att tävla. 

Bredvid Langer stod 2001 års Open-mästare David Duval och slog en rejäl dos järnsjuor mot en och samma flagga. Han var dock sällan i närheten av den och amerikanen såg måttligt intresserad ut. Efter 80 slag i torsdags drog han sig ur tävlingen.

Langers rangepass var något annorlunda och mer raffinerat. Den tyske maskinen såg ut att vara i full kontroll och lät sig aldrig påverkas av varken unga spolingar som bombade drivar bredvid honom eller alla fina och moderna tv-skärmar som målar upp slagen till publikens förtjusning.

Nej, Langer bryr sig inte om saker i onödan. Han är 60 år. Spelar bra golf och inför finalronden ligger han ett under par på en delad 36:e plats.


Text: Olof Åsgård • 2018-07-21
TournyttJordan SpiethKrönikaThe OpenTournytt
Scroll to Top