147th Open Championship – Round Two

Tournytt

Stenson i smärta – på fel sida cutten

Henrik Stenson riskerar att missa kvalgränsen i The Open Championship för första gången sedan 2007. Detta efter en sämre runda under fredagen med smärtor i underarmen.

Text: Olof Åsgård • 2018-07-20 Uppdaterad 2019-12-12
Stenson i smärta – på fel sida cutten

Det blev en tung och trög rond för Henrik Stenson andra dagen av The Open Championship på en regnig Carnoustie i Skottland. 

Svensken fick varken till det på de för dagen långsamma greenerna eller i det långa spelet och när han puttade i för 145 på 18 var det för 75 slag, 4 över par för dagen och 3 över totalt i majorn. Vid tidpunkten innebar det en delad 74:e plats, ett slag på fel sida om den förväntade kvalgränsen.

– Nu känner vi igen skottland igen. Det är tillbaks som det brukar vara, sa Henrik Stenson.

Så dras cutten i The Open

Henrik Stenson, som bärgade svensk golfs första herrmajor i The Open Championship på Royal Troon 2016, fick inte den uppladdning han ville inför årets mästerskap.
En liten armbågsskada tvingade honom att dra sig ur genrepet i Scottish Open förra veckan och skadan hämmade honom sedan i träningen.
Armbågen väckte frågetecken och det fanns en viss oro att han inte skulle starta The Open. Skadan visade sig vara av mild och ömmande karaktär och majorvinnaren inledde lovande genom att gå på 70 slag, ett under par, i torsdags.
– Armbågen är okej. Den är inte 100 procent men tillräckligt bra för att jag ska kunna spela som ni ser. Hade den inte varit okej hade vi inte varit här på plats den här veckan, sa Henrik Stenson efter ronden i torsdags.

Men efter fredagens runda var det värre. Efter torsdagen gick svensken och tränade på rangen i en timme. Det gjorde att majorvinnaren vaknade upp med rejäla smärtor i underarmen, och nu är frågan om han kan fortsätta spela över huvud taget.
– Om armen inte känns bättre än den gjorde i morse får vi se om det är så bra att spela. Det är inte dåligt i själva armbågen utan det är underarmen. Den är rejält inflammerad, sa Stenson efteråt.

Mycket spel kvarstår och även om få spelare förväntas slå till med en låg score under fredagsronden kan det förändras och kvalgränsen sjunka om regnet avtar.
Om Henrik Stenson skulle lyckas klämma sig med till helgronderna måste han höja spelnivån för att få till ytterligare en bra majorplacering. Svensken har i årets två första majors slutat 5:a i The Masters och 6:a i US Open.
Och efter 2007 (då Stenson missade kvalgränsen med ett slag i The Open på just Carnoustie) har han slutat topp-10 fyra gånger i mästerskapet, inklusive segern 2016. 

– Antingen så klarar vi cutten på märket eller så är vi precis utanför. Sedan får vi se om jag kommer till start. Jag fortsätter trycka antiinflammatoriskt och så får vi se om det blir bättre, sa Henrik Stenson.



Text: Olof Åsgård • 2018-07-20
TournyttHenrik StensonThe OpenTournytt
Scroll to Top