5de4056ce6ce0

Tournytt

Medaljregn för Sverige i lag-EM

Lag-EM blev en stor framgång för Sverige med guld för damlandslaget och brons till både flick- och pojklandslaget.

Text: Erik Hallberg • 2018-07-15 Uppdaterad 2019-12-12

Damlandslaget ställdes mot Frankrike i finalen av European Ladies’ Team Championship, som är det officiella namnet på lag-EM.

Det var lika mellan lagen efter förmiddagens foursome. Istället fick tävlingen avgöras genom de singlar som väntade under eftermiddagen.

I singelspelet tog de svenska damerna tag i sina matcher en efter en, och till slut hade de spelat hem lag-EM.

Detta lag är exakt detsamma som slutade tvåa i Oslo och fem av sex spelare är samma som spelade hem lag-EM för flickor i Helsingfors i fjol.

– Häftigt att få uppleva detta tillsammans med ett grymt gäng tjejer. De har återigen visat att de är grymmast när det gäller och har bara spelat bättre och bättre ju längre tävlingen lidit. Vi har haft tydligt fokus på att behålla bra och vinnande beteenden oavsett känslor och händelser. Kapten Marcus Börjesson har varit starkt bidragande till många mentala lärdomar, säger Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget, till Svenska Golfförbundet.

Damlandslaget:

Amanda Linnér, Hills Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Sara Kjellker, Ljunghusens Golfklubb

Coach: Fredrik Wetterstrand
Kapten: Marcus Börjesson

Medaljregn för Sverige i lag-EM
Flicklandslaget efter att man säkrat bronset. // Foto: Göran Söderqvist

Flicklandslaget spelade på hemmaplan, på Forsgårdens Golfklubb i Kungsbacka. Mot Tjeckien vann man förmiddagens båda foursomematcher i överlägsen stil när båda paren avgjorde redan på hål 15.

Singelspelet på eftermiddagen blev svårare för svenskorna, som tidigt tappade greppet om en match. Efter att Louise Rydqvist avgjort sin match på det 18:e hålet sprang hon tillbaka till Andrea Grimberg Lignell för att hjälpa henne som caddie på det sista hålet..

När även Andrea stängde sin match på det 18:e hålet stod det klart att Sverige säkrat bronset. 

– Det känns suveränt, vi kom hit med ett lag där ingen tidigare slagit ett enda slag i lag-EM. När säsongen 2018 inleddes var detta inget lag som på papperet skulle kunna ta ett EM-brons. Gänget innan i flicklandslaget har varit riktigt bra och då har det blivit mindre internationellt spel för gruppen strax efter. Men från januari och framåt har detta gänget fått spela, vi har haft träningsläger och alla har flyttat fram sina positioner. Kajsa vann på Irland, Ingrid i Tyskland och så åkte vi med tre spelare till VM i Japan och blev trea där, säger Carl Gustavsson, coach flicklandslaget, till Svenska Golfförbundet.

Flicklandslaget:

Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb
Ester Fägersten, Hills Golfklubb
Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb
Ingrid Lindblad, Ringenäs Golfklubb
Louise Rydqvist, Värnamo Golfklubb
Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb

Coach: Carl Gustavsson
Kapten: KG Nissén

Medaljregn för Sverige i lag-EM
Pojklandslaget med sina bronsmedaljer. // Foto: Göran Söderqvist

Pojklandslaget fick en tuff start i jakten på bronset då man förlorade båda foursomematcherna på förmiddagen.

I singelspelet spelade Sverige bättre och tre klara segrar bäddade för Adam Wallin att bli hjälte med en seger på sista hålet.

– I vanlig ordning fick vi tre riktigt tuffa matcher i matchspelet. Det är givetvis extra bonus och en jättehärlig känsla att vinna medalj när man under en lång och krävande vecka levt ihop dygnet runt, men framförallt att pojkarna kommer härifrån med värdefulla erfarenheter, säger Carl Magnusson, coach pojklandslaget, till Svenska Golfförbundet..

– Till exempel hur det känns att behöva slå en perfekt drawad drive för att inte hamna i tjockruff eller vatten på sista hålet med alla ens lagkamrater som står bredvid och hejar och motståndarna som står bredvid och hoppas att man missar. Att förstå att man kan prestera på sin absoluta topp trots att hjärtat är på väg ur kroppen och känseln i händerna har försvunnit för länge sen. Lag-EM är en fantastisk tävling för att skapa alla dessa upplevelser som man så sällan får uppleva i träning eller “vanlig” tävling och det är också det som gör den extra värdefull, säger Carl Magnusson.

Pojklandslaget:

Gustav Andersson, Bokskogen Golfklubb
Adam Wallin, Ulricehamn Golfklubb
Ludvig Eriksson, Stockholm Golfklubb
Viktor Hagborg-Asp, Onsjö Golfklubb
Rasmus Hjelm, Ljunghusen Golfklubb
Jesper Von Reedtz, Täby Golfklubb

Coach: Carl Magnusson
Assisterande coach: Markus Otternäs


Text: Erik Hallberg • 2018-07-15
Tournytt
Scroll to Top