5de406059ef0e

Tournytt

Tiger och Phil möts – i duell om 10 miljoner dollar!

De forna ärkefienderna har grävt ner stridsyxan – och hoppas på en serie av dueller runt om i världen.

Text: Michael Åhman • 2018-07-09 Uppdaterad 2019-12-12

Tiger Woods och Phil Mickelson planerar en duell man-mot-man över 18 hål med en prissumma på 10 miljoner dollar där vinnaren tar allt.

Tanken var att den TV-sända duellen skulle ha spelats redan den 3 juli på Shadow Creek i Las Vegas, skriver Golf.com.

Nu hann inte förhandlingarna – som innefattade såväl ett stort tv-bolag som flera stora sponsorer – klart i tid. Men duon är beslutsamma att duellen ska ske så snart som det bara är möjligt.

Plantan till idén såddes under The Masters i april då Tiger och Phil spelade en mycket hajpad träningsrunda tillsammans.

– Uppståndelsen fick mig att tänka: Varför inte hoppa över allt som hör till en turnering och gå bara gå man mot man i en match med stora insatser?, säger Mickelson till Golf.com.

Tiger var inte sen att nappa på idén:

– Jag spelar för precis vad som helst som kan göra honom obekväm…

Även om psykningarna finns kvar så är det här en dramatisk utveckling på golfens mest kända rivalitet.

De slog båda igenom som underbarn i Södra Kalifornien och även om det skiljer drygt fem år mellan dem så har konkurrensen mellan de två vinnarskallarna kryddats med flera incidenter och mycket “trash talk”. Detta har spelats upp både på banan – som i deras ökänt frostiga partnerskap vid Ryder Cup – och vid sidan av banan i form av pikar vid intervjuer och presskonferenser.

Det visade sig också när Tiger runt millennieskiftet började med TV-serien “Battle at…” där han utmanade olika golfspelare. Det tog fem år innan Phil fick chansen att bli en del av showen. Kemin med Woods var så pinsam att det hjälpte till att döda hela TV-serien.

Förvandlingen från fiender till vänner började 2014 sedan USA fått stryk av Europa i Skottland. Phil gick hårt åt lagkaptenen Tom Watson och byråkraterna hos PGA of America som valt honom. Tiger spelade inte det året, men var förste man ombord den “Task Force” som Phil såg till att bli verklighet. Året efter hjälpte Phil sin nyvunne vän att bli av med “chip-yips”, och till Ryder Cup 2016 var Tiger uttagen som vicekapten.

 

1687 – magiska siffran för Tiger & Phil

Inför Ryder Cup hade de nästan daglig kontakt och efter veckan på Hazeltine var Phil djupt berörd av Tigers engagemang.

– Han har varit en stark vicekapten eftersom han är så detaljorienterad. Grabbarna lyssnar på honom och respekterar honom. När han säger något tas det på allvar, berömde Mickelson.

Sedan dess har vänskapen fortsatt att blomstra. Men deras korrespondens är inte alltid sockersöt. Både Woods och Mickelson är avancerade i “trash talk”, även om Phil erkänner att han är i underläge.

– Det jobbiga är att han (Tiger) alltid har ett trumfkort: hans meritlista. Jag måste vara mycket noggrann och strategisk när jag ska psyka honom, för det finns alltid risken att han lägger sina trumfkort…, säger Phil.

Båda spelarna är överens om att bära mikrofoner när 18-hålsmatchen ska spelas.

– Ni kommer att få höra en massa kommentarer som du inte hör vid vanliga TV-sändningar…

Woods och Mickelson hoppas och tror att den här duellen blir början på en serie uppvisningstävlingar runt om i världen. Antingen mot varandra, eller tillsammans i par mot några spännande utmanare.

Men 10 miljoner dollar – är det verkligen något att bry sig om när man sitter på så enorma rikedomar?

– Det är löjligt mycket pengar. Den summan kommer att ta oss ur komfortzonen, säger Phil Mickelson.

Kolla in klippet när Phil avbryter presentationen av Tiger på första tee:

Mickelson tacksam för vad rivalen Tiger gjort



Text: Michael Åhman • 2018-07-09
TournyttPhil MickelsonTiger Woods
Scroll to Top