Domen: DeChambeaus passare är fusk

Bryson DeChambeau använde sig av en passare under Travelers Championship. USGA och PGA Tour har nu kommit fram till att det är fusk.

Domen: DeChambeaus passare är fusk
Bryson DeChambeau kommer inte längre tillåtas använda en passare under tävlingsvarv. //Foto: Getty Images

Under Travelers Championship filmades Bryson DeChambau när han använde en passare under den tredje rundan av TPC River Highlands. Dagen efter meddelade amerikanen att PGA Tour skulle se om det var ett tillåtet hjälpmedel eller inte.

Nu har domen fallit.

Att använda en passare är fusk enligt USGA och PGA Tour.
"USGA har beslutat att användande av en passare under en tävling bryter mot regel 14-3a. Det är ansett som 'ovanlig utrustning som kan hjälpa att slå ett annat slag'", skriver PGA Tour i ett meddelande till sina spelare som Golf Digest tagit del av.

John Bodenhamer är USGA:s chef för tävlingar och han berättar för Golf Digest att han hade en 45 minuter lång diskussion med Bryson DeChambeau angående beslutet. Bodenhamer säger att det kan vara svårt att ta ett beslut.
– Med vissa hjälpmedel kan det vara svårt att dra en gräns. Men här var det tydligt att regel 14-3 bröts, säger Bodenhamer.
– Och jag ska vara ärlig, Bryson är otrolig. Vi hade en bra diskussion. Vi applåderar hans uppfinningsrikedom. Har är alltid precis på gränsen. Och jag anser att vi måste prata med honom oftare för att få mer förståelse hur teknologi kan användas av spelarna. Jag förväntar mig att vi kommer se honom fortsätta testa gränserna för att göra sig själv till en bättre golfare och det hyllar vi. 

Anledningen till att Bryson Dehambeau använde en passare över huvud taget var för att få fram en helt korrekt flaggplacering på greenerna.
– Då och då är flaggorna inte precis där det står att de ska vara. Så jag ser till att de står precis där jag tror att de gör, sa DeChambeau.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!