General Views of Shinnecock Hills Golf Club

Tournytt

Stenson berättar om US Open-banan

"Ingen mjukstart för rookies om det blir hårt och snabbt"

Text: Martin Strömberg • 2018-06-05 Uppdaterad 2019-12-12

 

Nästa vecka spelas US Open på klassiska Shinnecock Hills i utkanten av New York.

Klubben är – lite beroende på hur man räknar – en av USA:s allra äldsta, bildades 1891, och här har man spelat US Open fyra gånger tidigare. Senast 2004 då sydafrikanen Retief Goosen vann efter en tuff batalj med Phil Mickelson på slutrundan.

En tävling som Joakim Haeggman spelade och berättar om i Svensk Golfs podcast.

Henrik Stenson var på plats redan under tisdagen veckan före för att få en första uppfattning om banan och han gillade verkligen vad han såg.

– Banan spelades mjuk och ganska långsam efter mycket regn igår men om vädret håller i sig närmaste veckan med vind och sol så räknar jag med att det kan se annorlunda ut om en dryg vecka. Jag ser fram mot att få testa mig på denna klassiker, berättar Henrik för svenskgolf.se/wp.

– Det är relativt generösa fairways för att vara en US Open-bana, men många lutar och svänger en del och ruffen är snortjock på de allra flesta håll. Några riktigt kluriga hål och som vanligt blir det ett prov som kräver att huvudet och tålamodet är på plats och på topp. Ingen mjukstart för rookies om det blir hårt och snabbt, berättar Stenson.

 

Stenson berättar om US Open-banan
Bakom nionde green. Foto: Henrik Stenson

 

Och som vanligt kommer US Open att handla om tålamod, att undvika stora misstag och att vara på rätt sida om hål på de stora undulerade greenerna som Shinnecock Hills ligger inne med.

– Spelstrategin blir viktig återigen. Många greener har kraftiga avrinningsytor och man behöver vara precis med inspelen som varierar hela vägen från järn-3 till wedge.

Stenson spelar nu tre veckor i rad med start från Memorial förra veckan. Det blev en delad 13:e plats, fem slag bakom segraren Bryson DeChambeau,  på Muirfield Village.

– Det var helt okej. Formen känns väl sådär men vi hoppas kunna höja oss lite till framöver såklart.

Den här veckan är det FedEx St Jude Classic på TPC Southwind utanför Memphis där Stenson startar sin ineldningsrond 14.40 svensk tid på torsdagen.

Och nästa vecka är det alltså dags för årets andra major, US Open. En tävling där Stensons bästa resultat är en delad fjärdeplats från 2014 på Pinehurst då tyske Martin Kaymer vann. 

Något som Stenson naturligtvis hoppas förbättra på klassiska Shinnecock Hills där också Alex Norén kommer till start.


Text: Martin Strömberg • 2018-06-05
TournyttAlexander NorenHenrik StensonRetief GoosenTournyttUS Open
Scroll to Top