The Masters – Final Round

Tournytt

Stenson: ”Listat ut hur jag ska spela banan”

AUGUSTA. Henrik Stenson avslutade Masters med en fjärde rond i följd under par. Det gav en delad femteplats, hans bästa resultat i The Masters och hopp om mer framgång på Augusta National i framtiden.

Text: Oskar Åsgård • 2018-04-09 Uppdaterad 2019-12-12
Stenson: ”Listat ut hur jag ska spela banan”

Tre dagar i rad har Henrik Stenson inte känt att hans långa spel presterat på den nivå som han vet att det kan göra. Trots det har han tre dagar i rad noterat rondscorer under par, 69-70-70, och var ensam femma inför avslutningen.

På söndagen hittade han till slut något under sin uppvärmning, som andades klart mer självförtroende än dagen innan.

– Efter ganska mycket krånglande kändes det som att vi lyckades bena ut det till en grej och ta med den (känslan) ut. Tee till green var det helt klart bästa dagen idag och jag gav mig själv mycket bra chanser, säger Henrik Stenson efter ronden.

Han inledde ronden lysande genom att slå upp ett mellanjärn till tre meter och rulla i putten för birdie.

På tvåan slog Stenson en precis pitch på tredjeslaget och gav sig själv en ny birdiechans, nu från två meter. Putten trillade dock inte i och det var starten på några hål där puttarna vägrade gå i.

– Det var några puttar som var försmädligt nära. Framför allt på fyran, det går inte att slå en bättre järnfemma än jag gjorde där. Rullar den bara ut lite till hade den kikat på att gå i direkt på utslaget. Sen slår jag en bra putt som sånär missar, säger Stenson.

Efter nio hål var Stenson trots bra lägen bara på par för ronden och tappade mark mot spelarna framför honom som slängde i birdies på löpande band.

– Det var lite synd för jag kände att jag lämnade många slag där ute på första nio när jag hade kunnat vara både tre och fyra under vid vändningen och då hade man kunnat hota en ännu bättre placering.

Efter en bogey på tolvan rätade Stenson trots allt upp skutan och hittade tre birdies på vägen in. De första två helt enligt skolboken, genom att träffa greenen med andraslaget på 13 och 15 och tvåputta, men på 18:e fick Stenson plocka fram ett specialslag.

Svensken missade utslaget till höger och hade de höga tallarna i vägen mot flaggan.

– Jag fick köra en Bubba-järnfemma med hög slice runt hörnet, så det var kul att avsluta med den och göra birdie på sista, säger Stenson.

För fjärde dagen i följd lämnade Stenson in ett scorekort med en rondscore under par i The Masters, 69-70-70-70, 279 slag, och nio under par totalt. Det gav en delad femteplats, hans klart bästa placering i tävlingen på 13 försök men mest värdefullt var nog att han lyckades göra fler birdies än tidigare år.

– Äntligen har jag listat ut hur jag ska spela banan på ett bra sätt. Överlag en bra vecka och mycket positivt (att ta med sig) så får vi se om vi kan steppa upp det ett pinnhål nästa år, konstaterade han efteråt.

Stenson har i ett par år nu pratat om att han vill spela Augusta National mer aggressivt. Han har analyserat vad som krävs för att vinna The Masters och statistiken visar att alla vinnare kommer göra ett par bogeys under veckan men balanserar upp det genom att göra många birdies.

På de åtta upplagor av The Masters som Stenson spelat alla fyra varv i har han som mest gjort 16 birdies vid tre tillfällen (2008, 2009 och 2013) och i snitt 14 birdies per tävling.

Den läckra birdien på 18:e på söndagen var Stensons 18:e för veckan.

Blev suget att konkurrera här och slåss om en grön kavaj i framtiden starkare efter den här insatsen?
– Ja, det är klart (att det är så) när du känner att du kommer närmare. När man känner att man kan vara med och slåss om de främre placeringarna så vill man ju försöka nå ända fram. Jag hade målsättningen att vara i tätstriden sista nio, nu var jag några steg ifrån, men tillräckligt nära för att känna att vi ska kunna klara av det något av de kommande åren om vi kan komma hit med bra form.


Text: Oskar Åsgård • 2018-04-09
TournyttHenrik StensonTournyttUS Masters
Scroll to Top