Linda Wessberg picks up Julia Engstrom of Sweden during a practie round. Linda was recalling the time when she babysat for Julia

Tournytt

Wessberg: ”Julia har ett starkt psyke”

När Julia Engström debuterade på LET 2014 var Linda Wessberg hennes mentor. Nu spelar de samma tävling.

Text: CM Hellsten • 2018-02-06 Uppdaterad 2019-12-12

Det var i Helsingborg Open på Vasatorps GK för fyra år sedan som den då 13-åriga Julia Engström spelade sin allra första tävling på Ladies European Tour.
Samtidigt var Solheim Cup-spelaren och LET-vinnaren Linda Wessberg skadad. Hon hade brutit handleden och var på plats i Skåne för att fungera som mentor åt Julia Engström.

Engström inför proffsdebuten: “Stort beslut”

När Julia Engström första veckan i februari gjorde sin proffsdebut som 16-åring fanns Linda Wessberg med i samma turnering.
Engström slutade delad 37:a.
Wessberg delad 53:a.

Engströms succé i proffsdebuten

– Julia är väldigt duktig, slår långt och har ett starkt psyke. Jag tror att hon kommer klara sig alldeles utmärkt här ute. Samtidigt måste man komma ihåg att det finns många unga duktiga i hennes ålder. Jag är klubbkompis med både Amanda Linnér och Beatrice Wallin men även från andra länder kommer det unga talanger, så Julia är inte unik på något sätt. Golfen har förändrats mycket och tjejerna blir allt yngre och yngre. De är uppväxta med en helt annan typ av golfträning än den som jag är. De lär sig direkt att träna mot Trackmans siffror och jobba med klubbhastighet. För mig var det mer bollflykt, säger Linda Wessberg till svenskgolf.se/wp.

Julia Engström valde bort college för att i stället bli proffs – hur ser du på det?
– Jag tycker det är extra kul att Julia valt att gå sin egen väg. Hon kände inte för college och valde därför att bli proffs istället. Starkt gjort. Hon har tur som har bra support hemifrån, med föräldrar som har möjlighet att åka med henne. Eftersom hon inte är 18 så måste hon ha någon “vuxen” med sig.

Linda Wessberg om livet som mamma på touren

Hur bra kan hon bli?
– Jag tror att Julia kan bli väldigt duktig om hon bara fortsätter och kör på sin grej. Hon verkar veta vad hon vill och bryr sig inte så mycket av vad andra gör, det är väldigt viktigt. Jag hoppas hon får och kan fortsätta med det.

Hur ser du på din egen golf?
– Jag har gjort en hel del svingförändringar under vintern, och det är alltid spännande att se hur det funkar under tävling och press. Men jag tycker fortfarande golfen är väldigt rolig och känner att jag har kvar att ge.

Vad har du satt upp för målsättning?
– Tyvärr är det lite svårt med just målsättningar då vi inte fått något schema ännu. Jag har fyra tävlingar som jag vet fram till april. Jag spelar två här i Australien sedan måste jag hem till familjen och min tvååring. Där efter är det Sydafrika och Marocko. Förhoppningsvis vet vi mer om schemat inom de närmsta dagarna så jag kan planera lite bättre. 


Text: CM Hellsten • 2018-02-06
TournyttJulia EngströmLinda WessbergTournytt
Scroll to Top