5de41d38b7732

Tournytt

Pärnu Bay får SGT-tävling

Swedish Golf Tours nya schema för 2018 är klart. Estland finns med på programmet.

Text: CM Hellsten • 2018-02-01 Uppdaterad 2019-12-12

När Swedish Golf Tour lanserade sitt spelschema för 2018 fanns flera nya anläggningar med på programmet:
• Knistad Herrgård utanför Skövde.
• Åda G&CC i sörmländska Trosa.
• Slite GK på Gotland.
• Tegelberga GK utanför Malmö.
• Skaftö GK i Bohuslän kommer att ha damtävlingen med mest prispengar utöver LETAS-evenemangen.

SM till Stensons nydesignade bana

En annan nyhet är att SGT expanderar utomlands och kommer till Estland.
26 september 2015 invigdes Estlands åttonde 18-hålsbana — Pärnu Bay, som då blev den första linksbanan i Baltikum.
Pärnu Bay, som ligger 14 mil söder om Tallinn, ägs av den svensk-estniske affärsmannen Peter Hunt från Norrköping som driver ytterligare en bana – Saare Golf på landets största ö, Ösel, 16 mil västerut från Pärnu Bay.

Pärnu Bay får SGT-tävling
Foto: L-P Tilander
Pärnu Bay Golf Links.

Inför säsongen 2017 bestämde sig Bro Hof Slott Golf Clubs före detta vd Peter Nyberg att ta samma roll på Pärnu Bay.
– Vi anser att SGF:s satsning är jättespännande och tycker att upplägget passar oss. Våra besökare är i huvudsak gäster från Sverige och Finland så marknadsmässigt når vi rätt målgrupp, säger Peter Nyberg till svenskgolf.se/wp.

En av Europas häftigaste nya banor

Vad kommer SGT-tävlingen att betyda för Pärnu Bay?
– Estland är inget etablerat golfland, men genom att vara värd för en tävling så hoppas vi att fler golfare ska bli nyfikna och komma över hit och spela. Jag tycker att golfupplevelsen här är lite som det var i Sverige i början av 1990. Det är lite lugnare, man jäktar inte och golfen får ta plats.
– Tar man till exempel företagsgolfen så är det samma sak där, det är nytt och spännande. I Sverige är det lite svårare, de flesta företag har kört sina arrangemang och något egentligt nytt koncept har ingen kommit på. Där har vi en plats att fylla och något attraktivt att erbjuda för det är faktiskt möjligt för företag att arrangera sin tävling hos oss till en billigare penning och med ett intressantare innehåll.

Är SGT början på en resa mot större tourer som CT & ET?
– Vi kommer att lära oss gå innan vi börjar springa, men visst skulle vi gärna vara värd för andra tävlingar. Det viktiga är dock att själva tävlingen är så pass intressant att sponsorer är med och satsar. Vi kommer inte att satsa på tävlingar bara för tävlingens skull, nej det måste finnas mer och så tänker nog de flesta arrangörer.
– Jag tror att tiden då man satsade på stortävlingar bara för att det gav bra PR är över, nu gäller det för tourerna att tänka till och det är faktiskt ett sundhetstecken. Det gäller att skapa goda förutsättningar för klubbarna, sponsorerna, spelarna och tourerna – och gärna i den ordningen. 


Text: CM Hellsten • 2018-02-01
TournyttEstlandPärnu Bay Golf LinksSwedish Golf TourTournytt
Scroll to Top